En seiglivet myte sier at en tyggegummi blir i kroppen i sju år etter at du har svelget den – angivelig fordi den kleber seg fast til innsiden av magesekken og ikke blir fordøyd.
Men skrekkhistorien holder ikke vann: En tyggegummi følger samme vei gjennom fordøyelseskanalen som all annen mat og kommer ut med avføringen etter om lag 24 timer.
Det er ingen fare for at tyggegummien kleber seg fast på veien, heller ikke i magesekken. På turen gjennom kroppen vil den hele tiden være omgitt av væske, akkurat som når du har den i munnen.
Tyggegummi består av en gummibase med smaks-, farge- og søtstoffer i. Noen av tilsetningsstoffene, for eksempel søtningsmidler, brytes ned i tarmkanalen og magen, mens selve gummibasen er ufordøyelig, på samme måte som for eksempel maiskorn.
Mais har en hinne av cellulosefibre som vi ikke har enzymer til å bryte ned, og det samme gjelder for gummibasen i tyggegummi.
Tyggegummien vandrer derfor stort sett uberørt gjennom magen, og i tarmene sørger muskelsammentrekninger for å transportere den videre gjennom fordøyelseskanalen. Til slutt skilles gummien ut som avføring.
Større ting kan sette seg fast
Det er bare større gjenstander, større enn tyggegummi, som kan sette seg fast i fordøyelsessystemet.
Små barn svelger noen ganger fremmedlegemer som batterier eller legoklosser. I de aller fleste tilfeller vandrer gjenstandene etter hvert gjennom systemet, men hvis de ikke er ute etter tre–fire uker, kan det bli nødvendig å fjerne dem ved en kikkhullsoperasjon.