Sant eller usant: Tyggegummi blir i kroppen i årevis

Kan tyggegummi være farlig å svelge fordi det setter seg fast i tarmen, eller fordøyes det like enkelt som andre matvarer?

Kan tyggegummi være farlig å svelge fordi det setter seg fast i tarmen, eller fordøyes det like enkelt som andre matvarer?

Shvaygert Ekaterina // Shutterstock

En seiglivet myte sier at en tyggegummi blir i kroppen i sju år etter at du har svelget den – angivelig fordi tyggegummien klistrer seg fast til innsiden av magesekken og ikke blir fordøyd.

Men slik er det ikke: En tyggegummi følger samme vei gjennom fordøyelseskanalen som all annen mat og kommer ut med avføringen etter om lag 24 timer.

Det er ingen fare for at tyggegummien klistrer seg fast på veien og for eksempel sitter fast i magesekken, siden den hele tiden vil være omgitt av væske, akkurat som når du har den i munnen.

Tyggeummi glir lett gjennom mage og tarm

Noen av tilsetningsstoffene, for eksempel søtstoffer, brytes ned i tarmkanalen og magen, men gummibasen er ufordøyelig, akkurat som maiskjerner.

Tyggegummi passerer derfor uberørt gjennom magen, og i tarmene sørger muskelsammentrekninger for å transportere tyggegummien gjennom fordøyelseskanalen.

Til slutt skilles gummien ut som avføring gjennom endetarmsåpningen.

Matens vei gjennom kroppen:

Hvis du ved et uhell svelger en tyggegummi, passerer den gjennom fordøyelsen akkurat som alt annet vi spiser.

I kroppen bearbeider enzymer maten vår, helt til den kommer ut av den andre enden som avføring.