Sukker er mer vanedannende enn narkotika – NEI
Kaloritettheten er synderen. Ikke sukker.
Det mener forskere ved universitetet i Maastricht i Nederland som har undersøkt matvarers evne til å gi mennesker avhengighetslignende problemer.
95 prosent av de nesten 1500 testdeltakerne opplevde minst ett symptom på matavhengighet, for eksempel overspising eller at spising erstattet sosiale aktiviteter, men bare sjelden på grunn av sukker.
30 prosent opplevde problemer med salt og fet mat, mens 25 prosent følte seg avhengige av søt og fettrik mat. Sukkerholdig mat med lite fett var derimot bare et problem for 5 prosent av testdeltakerne.
Sukker sender lykkefølelse ut i cellene
Både sukker og kokain frigir dopamin, som belønner cellene, men i motsetning til kokain er effekten av sukkeret mindre overveldende og sikrer at dopamin kan finne sitt naturlige nivå igjen.

Tre hjernesentre arbeider
Hjernens mesolimbiske dopaminsystem er ansvarlig for at sex, mat og sosiale interaksjoner gir en lykkefølelse. Systemet består av tegmentum, nucleus accumbens og den prefrontale cortex.

Mat frigir dopamin
Mat får nevroner i tegmentum til å frigi dopamin, som sender signaler om lykkefølelse og belønning videre i systemet. Mesteparten av dopaminet flyter tilbake i nevronene igjen når vi for eksempel slutter å spise.

Kokain blokkerer kanaler
Kokain hindrer at dopamin flyter tilbake igjen ved å blokkere transportkanaler. Derfor blir mengden dopamin veldig konsentrert, noe som gir en intens lykkefølelse.
Tanken om at sukker er mer vanedannende enn kokain, fikk næring etter forsøk på rotter.
I en studie fra Universitetet i Bordeaux i Frankrike foretrakk gnagerne sukkerstoffet sukrose framfor kokain. Likevel nøler en lang rekke forskere med å sette sukker i samme bås, blant annet fordi narkomane opplever intense symptomer under avvenning.
Det skjer ikke med mennesker som dropper sukker.
Dessuten spiste rottene rent sukker i forsøket, noe mennesker sjelden gjør, og det kan ha innflytelse på sukkerets effekt, blant annet fordi kaloritettheten er mye høyere når sukker spises rent.
Sukkeret i frukt er like fetende som vanlig sukker – NEI
I en studie publisert i det britiske legetidsskriftet The Journal of Nutrition undersøkte forskerne om vi bør unngå frukt på grunn av sukkerinnholdet.
Vekt og matvaner til mer enn 18 000 kvinner ble fulgt i 16 år, og resultatene viste at fruktinntak senket risikoen for overvekt og fedme med 13 prosent.
I frukt får man sukkeret i en pakke sammen med fiber, vann, antioksidanter og andre næringsstoffer som har innflytelse på fordøyelsen. Og frukt har en relativt stor metthetsvirkning per kalori, mens produkter med mye tilsatt sukker metter mindre og får oss til å spise mer.

Rent sukker
- lav metningsgrad
- ingen næringsverdi
- Frie sukkerarter er lette å spise for mye av.

Sukker i frukt
- metter godt
- har vitaminer og mineraler
- inneholder fibre som sikrer at sukkeret tas opp langsommere
Dessuten tyder mye forskning på at fiber og antioksidanter i frukt kultiverer en gunstig mage-tarm-flora med bakterier som interagerer med stoffskiftet og kan hjelpe med å holde kroppsvekten.
Søte saker gir diabetes – delvis nei

Høy BMI, høyt blodtrykk, høyt kolesterolnivå og en familie som er genetisk disponert, øker alt sammen risikoen for sukkersyke.
En studie fra 2017 som samler kunnskap fra tidligere studier, konkluderte med at det ikke finnes beviser for en direkte sammenheng mellom å spise sukker og diabetes, selv om sukker indirekte kan bidra til å utvikle type 2-diabetes.
Diabetes svekker kroppens evne til å skille ut insulin og regulere blodsukkeret, og det fører ofte til forhøyet blodsukker. Men diabetes er en kompleks sykdom, og selv om sukker kan være en del av problemet, stammer ikke forhøyet blodsukker nødvendigvis fra sukker i kostholdet.
Den primære synderen er en usunn livsstil; for eksempel kan mennesker som er genetisk disponert for diabetes, ofte holde sykdommen på avstand ved å leve sunt og ikke innta overflødige kalorier som setter seg som fett.
Sukkerholdig frukt kan rett og slett senke risikoen for diabetes.
En studie kom fram til at søt drikke øker risikoen for diabetes med opp mot 30 prosent, men forskerne merket seg at risikoen faller markant når det tas høyde for BMI, og det støtter tanken om at det er fedme, ikke sukker, som er skurken.
En kinesisk studie viser at sukkerholdig frukt faktisk kan senke risikoen for diabetes. En halv million testdeltakere ble fulgt i sju år, og studien avslørte at daglig inntak av frukt var forbundet med tolv prosent lavere risiko for å utvikle diabetes.
Testdeltakere som hadde diabetes ved begynnelsen av studien, hadde faktisk 13–28 prosent lavere risiko for å utvikle diabetesrelaterte skader hvis de spiste frukt mer enn tre ganger i uken.