«Kaffe er usunt» - Både-og
Kaffe har blitt koblet sammen med både hjertesykdommer og kreft.
Men det siste tiåret har forskningen funnet bevis for flere helsefordeler ved kaffedrikking.
Fordelene gjelder imidlertid bare hvis kaffen inntas i moderate mengder og ikke bøttes ned. Grensen går ved et daglig inntak på om lag 400 mg koffein. Det svarer til fem kopper eller maksimalt en liter kaffe om dagen.
Blant de gunstige effektene er nedsatt dødelighet, særlig hos hjertepasienter.
Drikken ser også ut til å gi en viss beskyttelse mot parkinson, type 2-diabetes og leversykdommer – også leverkreft. Studier peker imidlertid på at fordelene kan snus til ulemper hvis du drikker kaffen på feil tidspunktet eller drikker feil type kaffen.
Ifølge engelske forskere fra University of Bath i England stiger blodsukkeret for eksempel voldsomt hvis det første du gjør etter en dårlig natts søvn er å drikke en kopp svart kaffe. Økt blodsukker kan øke risikoen for å utvikle diabetes, og derfor mener forskerne at frokost alltid bør inntas før morgenkaffe.
Filterkaffe er den sunneste kaffen
Dessuten har en større studie avslørt at filterkaffe er den sunneste formen for kaffe. Forskerne oppdaget dette etter å ha fulgt helsedata og kaffevaner til en halv million nordmenn gjennom flere tiår.
De som drakk 1–4 kopper filterkaffe daglig, hadde den laveste dødeligheten på grunn av hjerte/kar-sykdommer – også lavere enn de som ikke drakk kaffe i det hele tatt.
Ifølge forskerne er filterkaffe den sunneste kaffen, ettersom filteret fanger en stor del av de stoffene som kan bidra til det usunne kolesterolet, som igjen øker risikoen for hjerte/kar-sykdommer.
Koffein endrer hjernen din
En ny studie avslører at et regelmessig koffeininntak reduserer volum av det hjernevevet som har i oppgave å bearbeide informasjon – hjernens såkalte grå substans.
Studien tok utgangspunkt i forsøk med to grupper av testpersoner som henholdsvis fikk koffeinkapsler og placebokapsler i to perioder av ti dager. Endringene i grå substans var mest uttalt i hjernens høyre temporallapp, inkludert i hippocampus, som er essensielt for hukommelsen vår.
Forskerne bak studien mener ikke at endringene nødvendigvis innebærer at koffein har en negativ effekt på hjernen. De ser imidlertid resultatene som et springbrett til ytterligere forskning på området.
Etter at forsøkspersonene sluttet med koffeinkapslene og avholdt seg fra koffein i ti dager, vokste den grå massen til samme størrelse som placebogruppen. Effekten av koffein ser derfor ikke ut til å være permanent.