Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sannheten om kaffe

Kaffe drikkes over hele verden og er aller mest populær i Norden. Det svarte brygget har de siste årene vist seg å være sunnere enn sitt rykte, men til gjengjeld er den ikke så klimavennlig.

Shutterstock

Ny studie: Kaffe endrer ditt DNA

Inntak av kaffe kan ha en effekt på hvilke av genene dine som skrus av eller på og dermed også påvirke helsen din positivt. Det er konklusjonen i en ny studie utført av forskere fra Erasmus University Medical Center i Rotterdam.

De siste årene har flere studier vist at den svarte drikken kan komme med en rekke helsemessige fordeler – blant annet en lavere risiko for hjertesykdommer, diabetes og Parkinson.

Inntil videre har forskerne ikke visst akkurat hvorfor. Men nå viser den nye studien at årsaken kan ligge i den delen av DNA-et vårt som ikke er en del av den genetiske koden, men styrer hvordan genene skal oppføre seg – såkalt epigenetikk.

De nederlandske forskerne lette etter såkalte epigenetiske markører i DNA-et fra mer enn 16 000 mennesker i USA og Europa.

De oppdaget at kaffedrikkerne hadde en rekke endringer i bestemte metylgrupper i DNA-et sitt. Jo mer kaffe personen drakk, jo større var sjansen for å finne endringene.

Ifølge forskerne kan metylgruppene blant annet spille en rolle i forhold til kroppens fordøyelse og betennelsestilstander og dermed også påvirke helsen vår. Forskerne understreker imidlertid at det fortsatt er behov for ytterligere studier for å forstå akkurat hvordan.

«Kaffe er usunt» - Både-og

Kaffe har et litt dårlig rykte og har blitt koblet sammen med både hjertesykdommer og kreft. Men det siste tiåret har forskningen funnet tegn til at kaffedrikking ikke er så ille.

Det gjelder imidlertid bare hvis kaffen inntas i moderate mengder og ikke bøtte ned i kannevis. Grensen går ved et daglig inntak på om lag 400 milligram koffein.

Det svarer til fem kopper eller maksimalt en liter kaffe om dagen. Blant de gunstige effektene er nedsatt dødelighet, særlig hos hjertepasienter.

Drikken ser også ut til å yte en viss beskyttelse mot parkinson, type 2-diabetes og leversykdommer – også leverkreft.

Kaffe er et tveegget sverd

1 / 3
123
© shutterstock/lotte fredslund

Kaffe er imidlertid ikke noen mirakeldrikk. Større mengder kaffe kan heve kolesteroltallet og øke risikoen for hjertesykdommer hos personer med en bestemt genetisk mutasjon som bremser nedbrytningen av koffein.

Stoffet blir dessuten tilsatt i mange slankemiddel fordi det stimulerer stoffskiftet og dermed fettforbrenningen.

Dessverre er effekten størst hos slanke personer, der stigningen kan være på hele 29 prosent.

Overvektige må nøye seg med en stigning på ti prosent.

© Shutterstock

Rekorddyr kaffe har passert en tarm

Det stemmer nok, det: Den kostbare Kopi luwak-kaffen har gått gjennom tarmsystemet på et dyr. Kopi betyr kaffe på indonesisk, og luwak er navnet på et dyr i snikekattfamilien. Luwak, som på norsk blir kalt palmesivett, klatrer i trærne og tar for seg av frukt og bær – og ikke minst av kaffebærene.

Den velger omhyggelig ut de beste bærene, men utnytter bare litt av det fruktaktige skallet, for selve kaffebønnen ekspederes ut igjen med ekskrementene. Kaffebønnene klebes sammen i magen og tarmen på sin ferd gjennom dyret, og det er disse sammenkittede ”kaffelortene” som etter hvert blir til den kostbare Kopi luwak-kaffen.

På øyene i Indonesia og enkelte andre steder i verden plukker bøndene skitten opp fra skogbunnen i jungelen. Bønnene har blitt solgt for opptil 6000 kroner kiloet, og det gjør den eksotiske kaffen til verdens dyreste.

«Kaffe skader klimaet» - sant

Kaffe dyrkes i kaffebeltet omkring ekvator. To tredjedeler av de 2,25 milliarder koppene vi drikker hver dag, inntas i EU og USA.

En studie fra 2013 fulgte kaffen på vei fra knopp i Costa Rica til kopp i Europa og analyserte drivhusgassutslippene fra de ulike leddene i kjeden.

Kilo drivhusgasser som årlig slippes ut

hvis du drikker én kopp hver dag:

 • © shutterstock/lotte Fredslund

  Kaffe

  155 kilo

 • © shutterstock/lotte Fredslund

  Vin

  114 kilo.

 • © shutterstock/lotte Fredslund

  Mandelmelk

  51 kilo.

 • © shutterstock/lotte Fredslund

  Te

  15 kilo.

36 prosent av utslippene finner sted før kaffen når Europa, mens resten, altså 64 prosent, slippes ut etter at kaffen har kommet fram.

Den største delen er det forbrukeren som står for. 45 prosent av klimaavtrykk oppstår når kaffen brygges.

På verdensplan forårsaker kaffe en årlig klimabelastning på omkring 103 millioner tonn CO2.

«Kaffeproduksjonen er truet» - Sant

Det globale kaffemarkedet vokser hvert eneste år.I 2018 var produksjonen 4,8 prosent høyere enn i 2017.

Kaffen vi drikker, kommer fra to arter av kaffebusken, nemlig Coffea arabica og Coffea robusta.

© Shutterstock

Dessuten finnes det 122 ville arter i slekten Coffea, som forskerne vurderer som kritisk for kaffeproduksjonen.

Genene fra disse artene skal brukes til å gjøre de kultiverte buskene mer robuste mot insektangrep og klimaendringer.

Av de 124 artene truer utryddelse hele 60 %

Les også:

Kaffebønner
Matvarer

4 ting du ikke visste om kaffe

0 minutter
Matvarer

Når gjør kaffe meg mest opplagt?

0 minutter
Kan honning holde evig?
Matvarer

Kan honning holde evig?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul