Hvorfor kan jeg ikke stoppe å spise potetgull?

Når jeg åpner en pose potetgull, nøyer jeg meg ikke med bare å spise et par stykker. Hvorfor er potetgull og fett så vanedannende?

Chips i pose

Hjernen har et belønningssystem som skal sikre at vi holder oss i live. Det gjør den ved bl.a. å gi oss et stort behov for å innta mat, og etter måltidet belønne oss med en behagelig metthetsfølelse.

Fettet i potetgull stimulerer belønningssystemet

Kommer belønningssystemet ut av balanse, risikerer vi å bli så glade for belønningen at vi ønsker å belønnes hele tiden. Det kan gi avhengighet av både tobakk og alkohol, men også av potetgull og sjokolade.

Fett og sukker har en egen evne til å stimulere belønningssenteret fordi de gir oss massevis av energi som sikret at forfedrene våre levde videre.

Forsøk med rotter har vist at de rett og slett foretrekker en belønning av sukker fremfor kokain.

Trangen til søtt og fett blir særlig stor hvis man er sliten eller stresset, for da utløses belønningen i form av hormoner og signalstoffer i hjernen, som gjør oss roligere og mer avslappet.

Hjernen elsker potetgull og sjokolade

Her kan du se hvorfor hjernen elsker fett og sukker:

• POTETGULL OG KJAPPMAT: Salt var mangelvare blant forfedrene våre, og når saltet kombineres med fett, blir potetgull, pommes frites og annen kjappmat nesten umulig å motstå.

• SJOKOLADE: Kombinasjonen av fett og sukker gir maks utslag i belønningssenteret.

• PASTA OG HVITT BRØD: Karbohydratene i melet blir til sukker og stimulerer belønningssenteret.

Avhengig av fett, potetgull og sukker

Ikke bare fettet i potetgull kan gjøre oss avhengige. Les hvordan flere forskere ser sukker som mer vanedannende enn kokain: