Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hot food

Når ble varm mat oppfunnet?

Når fikk mennesker kjøtt på menyen? Og når begynte vi å steke det?

Forskerne regner med at mennesket lærte å bruke ild cirka 800 000 år f.Kr. Kjøtt var allerede da en del av kosten og har sannsynligvis vært det fra de tidligste tider.

Et sted mellom 800 000 og 300 000 år f.Kr. begynte man å steke kjøtt over åpen ild. Oppdagelsen skjedde antakelig helt tilfeldig da en klosset urtidsmann mistet et kjøttstykke i ilden. Før han rakk å få hentet det opp igjen, var det blitt stekt. Det stekte kjøttet var både lettere å tygge og smakte sikkert også bedre enn det han var vant til.

Vitnesbyrd om steking av kjøtt over ild

For ikke lenge siden gjorde arkeologer i Storbritannia et funn som kan være et av de tidligste vitnesbyrdene om steking av kjøtt over åpen ild. I Wiltshire i Sør-England har forskerne gravd ut steinøkser, forskjellige dyreben og ikke minst trekull, som vitner om bruk av ild. Funnet er datert til mellom 250 000 og 300 000 år f.Kr.

Først mye senere lærte mennesket å koke vann og varme opp mat i kokekar. De eldste leirkarene til det formålet er funnet i Japan og er cirka 13 000 år gamle.

Les også:

Matvarer

FEIL ELLER FAKTA: Er lettbrus sunnere?

4 minutter
Sushi
Matvarer

LISTEN: 11 ting du ikke visste om sushi

6 minutter
Matvarer

STEM: Er du klar til å erstatte biffen med kunstig kjøtt?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul