Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Micro wave oven
Teknologi - Matvarer

Er oppvarmet mat fra mikroovn lite sunn?

Mange hevder at det er skadelig å spise mikroovnsoppvarmet mat, men hvordan foregår egentlig oppvarmingen?

Når vi varmer opp mat i en mikrobølgeovn, overfører vi én type energi – elektromagnetisk stråling – til en annen type energi – varme. Derfor er det overhodet ingen risiko knyttet til inntak av mat fra en mikrobølgeovn.

Mikrobølger er elektromagnetisk stråling med en bestemt bølgelengde og en bestemt mengde energi. I sammenstøtet mellom mikrobølgene og vannmolekylene i maten overføres energien til vannmolekylene som da settes i bevegelse.

De begynner å vibrere og dytter, drar og slår inn i hverandre, og på den måten forplanter varmen fra vannmolekylenes bevegelse seg gjenneom hele matvaren. Mat som er lagd i mikrobølgeovn, blir altså ikke tilført fremmede stoffer.

Noen næringsstoffer og vitaminer blir ødelagt under oppvarming, men det blir de også i en vanlig ovn, mens andre næringsstoffer tas lettere opp i kroppen når maten er varmet opp.

Vibrerende vann varmer opp maten

Mikrobølgene dannes av en magnetron og føres inn i ovnen gjennom et metallrør. Bølgene reflekteres av metallet på innsiden av ovnen, og ved hjelp av en metallpropell spres energien i hele ovnen. Når mikrobølgene tas opp av maten, setter de vannmolekylene i bevegelse. Molekylene beveger seg så raskt at det utvikles varme, og denne varmen gjør maten spiseklar.

Micro wave explanation

Les også:

spinat
Matvarer

Kan mat med spinat varmes opp igjen?

1 minutt
Energi

Nye turbiner henter strøm fra Golfstrømmen

3 minutter
Matvarer

Er det farlig å lage mat i mikrobølgeovn?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul