Shutterstock
Spinat

Bør man gjenoppvarme spinat?

Man skal ikke gjenoppvarme mat med spinat eller persille, har vi fått høre. Men er det egentlig sant …

Bør man gjenoppvarme spinat?

Det er ingen risiko ved gjenoppvarme spinat eller persille hvis grønnsakene ble vasket grundig før steking, koking eller baking, og restene etter måltidet ble avkjølt på en hygienisk betryggende måte.

Hvorfor kan man bli syk av gjenoppvarmet spinat?

Det kjente rådet om å unngå å varme opp kald eller frossen spinat eller persille eller andre bladrike grønnsaker skyldes at de mange bladene lettere kan skjule rester av jord som ikke er blitt skylt av, og som kan romme bakterier.

Disse jordbakteriene kan omdanne nitrogenforbindelsen nitrat til nitritt hvis restematen avkjøles for langsomt eller lagres for varmt.

Store kvanta nitritt medfører en risiko for å fremkalle indre kvelning hos mennesker, der barn under ett år er spesielt utsatte. Nitritt knytter seg til de røde blodlegemene i kroppen og hindrer dem i å føre oksygen rundt i systemet.

Når først nitrat er blitt til farlig nitritt, blir det ikke brutt ned under oppvarming, og derfor er det viktig å fjerne alt av jord og bakterier før første gangs tilberedning av maten.

Da er det ingen fare med å spise oppvarmet mat som inneholder spinat.

Spinat gjenoppvarmning

Det er helt trygt å gjenoppvarme spinat

© Shutterstock

Gjenoppvarming av andre matvarer

I motsetning til spinat er det noen matvarer du skal være påpasselig med å gjenoppvarme. Matvarene på listen kan teknisk sett gjenoppvarmes, men kan gjøre deg syk hvis det ikke gjøres korrekt.

Gjenoppvarming av kylling

Kylling kan gjenoppvarmes. Det krever imidlertid at alt kjøttet blir varmet opp til minst 75 grader. Bruk et mattermometer for å være sikker på at kjøttet er varmet opp til den temperaturen.

Gjenoppvarming av ris

Hvis ris har stått ved romtemperatur i lang tid, kan det gi matforgiftning. Det er ikke gjenoppvarmingen i seg selv som skaper problemene, men den sporedannende bakterien Bacillus cereusder som kan formere seg ved romtemperatur. Sporene fra bakterien er varmeresistente og kan derfor tåle å bli varmet opp.

Gjenoppvarming av poteter:

Akkurat som ris kan poteter gi matforgiftning hvis de står for lenge utenfor kjøleskapet. Det kan nemlig skape grobunn for den farlige bakterien Clostridium botulinum, det kan gi botulisme – også kalt pølseforgiftning. Bakterien kan utvikle seg ved en langsom nedkjøling under fuktige forhold, så sørg for å kjøle ned tilberedte poteter med det samme.