Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan man ikke varme opp spinatretter om igjen?

Man må ikke varme opp igjen spinat- og persilleretter, sies det. Men det er bare farlig hvis grønnsakene ikke er renset som de skal, eller restematen er behandlet galt.

Photo by chiara conti on Unsplash

Jeg har hørt at mat med spinat og persille kan varmes bare én gang? Er det riktig?

Det er ingen fare knyttet til inntak av oppvarmede spinat- og persilleretter hvis grønnsakene ble vasket grundig før steking, koking eller baking, og restene etter måltidet ble avkjølt på en hygienisk betryggende måte.

Rester av jord på bladene

Det kjente rådet om å unngå å varme opp kald eller frossen spinat eller persille eller andre bladrike grønnsaker skyldes at de mange bladene lettere kan skjule rester av jord som ikke er blitt skylt av, og som kan romme bakterier.

Disse jordbakteriene kan omdanne nitrogenforbindelsen nitrat til nitritt hvis restematen avkjøles for langsomt eller lagres for varmt.

Store kvanta nitritt medfører en risiko for å fremkalle indre kvelning hos mennesker, der barn under ett år er spesielt utsatte. Nitritt knytter seg til de røde blodlegemene i kroppen og hindrer dem i å føre oksygen rundt i systemet.

Når først nitrat er blitt til farlig nitritt, blir det ikke brutt ned under oppvarming, og derfor er det viktig å fjerne alt av jord og bakterier før første gangs tilberedning av maten.

Da er det ingen fare med å spise oppvarmet mat som inneholder spinat.

Les også:

Sykdommer

Professor: Koronavirus redder flere liv enn det tar

3 minutter
Sykdommer

Koronavirus LIVE-blogg: Få overblikket her

31 minutter
Teleskop

Forsker vil gjøre jorda til et kjempeteleskop

8 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul