Kan kaffe traktes på ekskrementer?

Er det riktig at en spesiell type kaffe blir lagd av kaffebønner som har vært innom et dyr? Er ikke en slik kaffe helsefarlig?

Kopi luwak kaffe en av verdens dyreste kaffebønner på bord og i glass
© Shutterstock

Det stemmer nok, det: Den kostbare Kopi luwak-kaffen har gått gjennom tarmsystemet på et dyr. Kopi betyr kaffe på indonesisk, og luwak er navnet på et dyr i snikekattfamilien. Luwak, som på norsk blir kalt palmesivett, klatrer i trærne og tar for seg av frukt og bær – og ikke minst av kaffebærene. Den velger omhyggelig ut de beste bærene, men utnytter bare litt av det fruktaktige skallet, for selve kaffebønnen ekspederes ut igjen med ekskrementene. Kaffebønnene klebes sammen i magen og tarmen på sin ferd gjennom dyret, og det er disse sammenkittede ”kaffelortene” som etter hvert blir til den kostbare Kopi luwak-kaffen. På øyene i Indonesia og enkelte andre steder i verden plukker bøndene skitten opp fra skogbunnen i jungelen. Bønnene selges for opptil 6000 kroner kiloet, og det gjør den eksotiske kaffen til verdens dyreste. Man er alltid litt engstelig for sykdomsfremkallende bakterier når noe har vært i kontakt med avføring. I Ontario i Canada jobber professor Massimo Marcone med matvarehygiene, og han har nøye gransket Kopi luwak-bønnene. Marcone avviser at det er noen helsefare forbundet med inntak av den spesielle kaffen. Bønnene i ekskrementene blir grundig vasket for å fjerne resten av fruktkjøttet. Etter vask har bønnene faktisk færre bakterier enn andre kaffebønner. Endelig brennes kaffen ved cirka 250 grader, og så er kaffen klar til trakting. Det produseres ikke mer enn omkring 250 kilo Kopi luwak-kaffe per år, og bønnene er usedvanlig høyt etterspurt blant pasjonerte kaffedrikkere. Kaffen bør da også ha en utsøkt smak. På ferden gjennom tarmen på palmesivetten går enzymer fra melkesyrebakteriene til angrep på fruktkjøttet og kaffebønnen, og det gir bønnene et lavere innhold av de proteinene som gjør kaffen bitter. Kanskje er det grunnen til at kaffen er så ekstremt etterspurt. Kanskje skyldes det velsmakende sluttproduktet også at palmesivetten planmessig velger ut de rødeste og mest modne bærene i jakten på mat. Om det da ikke er mystikken bak kaffebønnenes uvanlige tarmvandring som gir produktet en eksotisk status.