Shutterstock

Kan emballasje gjøre maten giftig?

Ny forskning har funnet nesten 3000 ulike kjemikalier i emballasje som kan ende i mat og drikke. Hele 65 prosent av dem er ikke godkjent til bruk i matvarer. Se hvilke.

Emballasje er en uunnværlig følgesvenn for mange av matvarene våre. Tenk bare på pizzaesken, plastfolien rundt agurken eller melkekartongen.

Forskere fra University College London har sett nærmere på mengden kjemikalier i emballasje og hvilke av dem som kan være skadelige for mennesker.

Studien avslørte 2881 såkalte Food Contact Chemicals (FCC), altså kjemikalier som kan overføres til mat og drikke fra emballasje som plast, papir, papp, metall, glass og keramikk.

66 prosent er forbudte stoffer

Av de 2881 kjemikaliene var 1035 godkjent til matvarebruk – det betyr altså at omkring to tredjedeler av dem ikke er godkjent til bruk i mat.

Noen av dem, for eksempel fluor-stoffer, har blitt forbudt i matemballasje i Norge og flere andre land.

Andre stoffer jobber myndighetene med å enten forby eller innføre grenseverdier for. For eksempel er bruken av Bisfenol A forbudt i blant annet tåteflasker til barn under tre år i EU.

Forskerne har nå opprettet en database, FCCmigex, som de vil bruke til systematisk å kartlegge utbredelsen av FCC-er i matvarene våre.