Shutterstock

Hvorfor ligger de største nøttene alltid øverst i posen?

Når jeg kjøper en pose nøtter, ligger de store paranøttene som regel øverst. Hvordan kan det henge sammen?

Hvis du åpner en pose blandede nøtter av ulik størrelse, vil du oppleve at de største nøttene ofte ligger øverst. Og nå vet forskerne hvorfor.

Forskere ved The University of Manchester har undersøkt saken nærmere ved å utføre 3D-røntgenskanninger av en pose nøtter og skape en tredimensjonal tidsforløpvideo av nøttenes bevegelse når posen blir ristet.

Video viser nøttene bevege seg

Forskerne oppdaget at for hver gang posen ble ristet, skiftet de store paranøttene stilling fra vannrett til loddrett og begynte å bevege seg oppover i nøttehaugen.

© The University of Manchester

Så snart paranøttene lå loddrett, var det lettere for de mindre nøttene å falle nedover i posen og dermed frigjøre plass til de større paranøttene i toppen.

Etter om lag 70 ristinger av posen hadde den første paranøtten kommet opp i den øverste tiendedelen av nøttehaugen. De paranøttene som lå for langt nede i posen til å kunne endre sin opprinnelige vannrette stillingen, rikket seg derimot ikke.

Nøtteblanding kan brukes i industrien

Forskningsresultatet er ikke bare en pussighet du kan underholde familien med neste gang dere åpner en pose nøtteblanding. Ifølge forskerne kan kunnskapen komme til nytte blant annet innen bygge- og legemiddelbransjen.

Her kan ingeniørene ved riktig utforming av materialer sikre at de blir blandet jevnt med hverandre i stedet for å legge seg i lag.