Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor kan salt brukes som konserveringsmiddel?

Hva er det ved saltet som gjør at det kan brukes til konservering av matvarer?

Photo by Jason Tuinstra on Unsplash

Prinsippet bak salting er å skape en størst mulig saltkonsentrasjon utenfor cellene i det kjøttet man ønsker å oppbevare over tid.

Som følge av en prosess som kalles osmose, vil vannet trekkes dit hvor konsentrasjonen av salt er høyest.

Resultatet er at kjøttet tørker inn.

Uten vann kan ikke bakteriene overleve, og dermed unngår man at matvarene går i forråtnelse.

I oldtiden var salt ofte mer etterspurt enn gull og la grunnlaget for mange økonomier.

Det skyldtes først og fremst saltets kvaliteter som konserveringsmiddel.

Les også:

Matvarer

OPTISK ILLUSJON: Magisk sjokolade holder evig

2 minutter
Matvarer

Er det et ytre trykk som får popkorn til å poppe?

0 minutter
Matvarer

Slik lages lakris

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul