Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor kan salt brukes som konserveringsmiddel?

Hva er det ved saltet som gjør at det kan brukes til konservering av matvarer?

Photo by Jason Tuinstra on Unsplash

Prinsippet bak salting er å skape en størst mulig saltkonsentrasjon utenfor cellene i det kjøttet man ønsker å oppbevare over tid.

Som følge av en prosess som kalles osmose, vil vannet trekkes dit hvor konsentrasjonen av salt er høyest.

Resultatet er at kjøttet tørker inn.

Uten vann kan ikke bakteriene overleve, og dermed unngår man at matvarene går i forråtnelse.

I oldtiden var salt ofte mer etterspurt enn gull og la grunnlaget for mange økonomier.

Det skyldtes først og fremst saltets kvaliteter som konserveringsmiddel.

Les også:

Matvarer

FEIL ELLER FAKTA: Er lettbrus sunnere?

4 minutter
Matvarer

Du spiser ½ kilo insekter i året

2 minutter
Matvarer

STEM: Er du klar til å erstatte biffen med kunstig kjøtt?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul