Georgetown University
Rødvinsfarvede tænder

Hvorfor farger rødvin tennene?

En effektiv cocktail av tre stoffer farger tennene når vi drikker rødvin.

Rødvin misfarger tennene så effektivt av tre grunner. For det første inneholder rødvin fargepigmentet antocyanin som gir den rødlige fargen til vindruer.

Stoffet gir også for eksempel rødkål fargen sin.

Rødvin løser opp tannbeskyttelse

Rødvin inneholder også tannin, som kan binde og trekke sammen proteiner, noe som bidrar til den karakteristiske følelsen i munnen som ofte beskrives som snerp. Tannin binder fargestoffet i vinen sammen med proteiner i spyttet vårt og på overflaten av tennene.

Dessuten kan syren i vinen oppløse det beskyttende laget av mineraler som kalles emaljen, slik at tennene får en ru overflate med mange små fordypninger og framspring der fargestoffene kan gjemme seg.

te helles i kopp
© Shutterstock

Te og godteri farger også tennene

Rødvin er ikke den eneste synderen når det gjelder misfarging av tennene.

Te:

Inneholder mye tannin som binder fargestoffer til tennene.

Bær:

Inneholder syre som skader tennenes emalje, noe som får fargestoffene til å sitte bedre fast.

Brus:

Dekker tennene med sukker som bakterier kan sette seg fast i.

Godteri:

Kunstige fargestoffer farger både tenner og tunge.

Rødvin farger ikke alles tenner like mye. Det skyldes særlig at noen har en sterkere emalje enn andre. Emaljens styrke varierer blant annet med alder og gener, men er ifølge eksperter også avhengig av hvor ofte og hvor grundig du pusser tennene.

For eksempel har Uchenna Akosa fra Rutgers School of Dental Medicine uttalt til det amerikanske nyhetsnettstedet Vox at en effektiv metode for å beskytte tennene mot misfarging fra rødvin er å pusse tennene om lag en halv time før du planlegger å innta vinen. Dermed reduseres mengden plakk som fargestoffet kan sette seg i.