Mentos frigir voldsom CO2-gass
Når Mentos-pastiller tilsettes i en flaske med karbonsyreholdig brus, frigjøres det en voldsom mengde CO2-gass som får væsken til å sprute som et springvann. Pastillene får nemlig gassen til å danne bobler mye raskere.
Når CO2 oppløst i brus skal danne bobler, må den lille CO2-boblen motvirke den kraftige overflatespenningen som er i vann. For at det skal la seg gjøre, må boblen helst dannes på en liten ujevnhet på innsiden av beholderen eller på en urenhet i væsken.
Hvis det bruser ekstra mye i et glass øl eller et glass brus, kan man uten videre gå ut fra at glasset ikke er helt rent.
Arabisk gummi reduserer overflatespenning
En Mentos-pastill inneholder en del forskjellige ingredienser som reduserer overflatespenningen i brusen.
Det er spesielt arabisk gummi, som utvinnes av akasietreet, som gir denne effekten. Jo lavere overflatespenning en væske har, desto lettere dannes det gassbobler i den.
I tillegg kommer det faktum at pastilloverflaten er ru og ujevn, og de mange små ujevnhetene er perfekte utgangspunkter for CO2-bobler.