Hvorfor er sitroner sure?

Frukter skal vel normalt være søte for å få dyr til å spise dem og spre frøene. Hvorfor er da sitronene så sure?

Gutt spiser sur sitron
© Shutterstock

Det er vanskelig å gi en nøyaktig biologisk forklaring på hvorfor sitroner smaker surt. Fruktenes fremste oppgave er normalt å tiltrekke dyr som vil spise dem, og derfor er de vanligvis søte og velsmakende. Men det finnes også frukter som har som funksjon å avskrekke dyr fra å spise dem før frøene er blitt modne. Sitronen hører trolig til i den sistnevnte gruppen, men det er vanskelig å si med sikkerhet, fordi sitrusfrukter har vært dyrket og foredlet gjennom flere tusen år. Sitronens ville stamform eksisterer antakelig ikke mer, så det er umulig å si hvor stor del av sitronens nåværende utseende og egenskaper som skyldes de opprinnelige genene. Enten var sitronen i utgangspunktet en liten og bare lett syrlig frukt, eller så var den allerede fra starten stor og meget sur. Små, lett syrlige frukter finnes det mange varianter av i naturen. Mange dyr – særlig fugler – er gale etter dem og bidrar til å spre frøene. Store og sterkt bitre frukter klarer seg derimot uten dyrenes hjelp. De er skapt for å rulle vekk fra modertreet når de faller ned, og smaken avholder normalt dyr fra å spise fruktkjøttet. På denne måten sikres frøene vann og næring når de spirer.

Umami er den femte grunnsmaken. Lær mer om hvordan den femte grunnsmaken umami smaker, og hva den kan fortelle oss.