Hvorfor er det snerk på kakaoen?
Helt fra jeg var liten har jeg undret meg over snerken på kakaoen. Hvorfor dukker den alltid opp når kakaoen har stått litt?

Snerken som alltid dukker opp som en flytende hinne på varm kakao, har faktisk ingenting med kakaoen å gjøre, men derimot med melken – og melkefettet – som det rene kakaopulveret blandes med. Melk inneholder fett, og når fettet i melken varmes opp, skilles det fra vannet i melken og stiger til overflaten. Der kommer det i kontakt med luften som avkjøler det varme fettet og får det til å stivne. Og dermed oppstår snerken på kakaoen. På samme måte kan det danne seg skinn på avkjølt saus, men skinnet forsvinner når sausen varmes opp igjen. Det henger sammen med at stivelsen i sausen smelter under oppvarming, slik at fettet igjen blander seg med vannet til en glatt masse. Historien om kakaosnerken går flere hundre år tilbake i tiden. Kakao ble utviklet i Mellom-Amerika og kom til Europa i 1528 med spanjolene etter oppdagelsen av Mexico. Der traff spanjolene aztekerne, som drakk en blanding av knuste kakaobønner, vann og krydder som de blandet til en velsmakende væske. Den opprinnelige oppskriften på spanjolenes utgave av varm kakao besto av kakaobønner, vann, vin, pepper og sukker. Det var først da kakaoen litt senere ble introdusert i England at man fant på å tilsette melk i drikken, og dermed oppsto også den beryktede kakaosnerken.