Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Matvarer

Hvorfor blir hummeren rød?

Jeg har lagt merke til at hummeren naturlig er svart eller mørkeblå. Hvorfor blir den ildrød når den kommer i kokende vann?

Hummerens fargeskift har helt til nylig vært litt av et mysterium. Men nå mener et britisk forskerteam at de har funnet løsningen. Svaret finnes i dyrets skall, som inneholder et spesielt protein kalt betacrustacyanin. Til dette proteinet er det bundet et bestemt fargemolekyl, astaxanthin, som gir skallet det typiske blålige skjæret. I fri, ubundet form er astaxanthinmolekylet oransje eller rødlig, men når det blir bundet til crustacyaninproteinet, forandres astaxanthinets lysabsorberende egenskaper slik at det blir blålig. Når man putter hummeren i kokende vann, blir proteinet i skallet nedbrutt og endrer struktur. Dermed blir fargemolekylet frigitt slik at det på ny opptrer i den rødlige nyansen. Det britiske forskerteamets oppdagelser kan vise seg å gi noen svært positive bieffekter. Astaxanthin er nemlig en virkningsfull antioksidant som beskytter cellemembraner og vev, og kanskje kan det brukes som medisin mot kreft. Dessuten kan det ha anvendelsesmuligheter i forbindelse med produksjonen av fargestoff. For øvrig er ikke forskerne i tvil om at hummer føler smerte når de puttes i kokende vann. Den mest dyrevennlige måten å behandle dem på er å avlive dem på forhånd – for eksempel ved å slå dem hodet med noe hardt. Derimot forlenger det bare pinen å legge dem på is.

Les også:

Matvarer

Dagens rett år 2050: Kryp og kunstig kjøtt

13 minutter
Sopper
Matvarer

Forskere: Umami kan påvirke overvekt

6 minutter
Matvarer

Salat i hyller skal redde klimaet

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul