Hvorfor blir epler brune?
Kanskje kjenner du husmortrikset å dryppe sitronsaft på eplebåtene slik at de ikke blir brune og kjedelige å se på. Men hvorfor skifter epler farge når du skreller det?

Epler beskytter seg med fargeskift
Epler inneholder noen stoffer som heter fenoler, som skal beskytte mot mugg og bakterier.
Når epler skades eller deles i to, eksponeres fenolene for oksygen. Et enzym i frukten, som kalles polyfenoloksidase, gjør fenoler og oksygen om til det brune pigmentet melanin som beskytter fruktkjøttet mot bakterier.
Sitronsyre ødelegger polyfenoloksidaseenzymet. Eplebåter blir ikke brune hvis man drypper sitronsaft på dem.
Historien om blomstene og biene – og epler
At vi overhodet kan sette tennene i epler og annen frukt skyldes et kjent insekt, nemlig bien.
I Jordens barndom formerte planter seg ved å sende sporer avsted med vinden, men på et tidspunkt oppsto et partnerskap mellom bier og planter.
Mange planter utviklet fargerike, duftende blomster med søt nektar for å lokke til seg flest mulige bier. Siden videreutviklet blomstene seg til å bli frukt, f.eks. epler.
Les den fascinerende historien om blomstene og biene her: