Shutterstock

Hvordan påvirker energidrikker kroppen?

Det ligger i navnet at en energidrikk skal gi mer energi. Men hva skjer egentlig i kroppen din i minuttene etter at du har inntatt cocktailen av sukker og koffein? Vi har samlet fem viktige og overraskende fakta.

Studier viser at energidrikker styrker utholdenhet og konsentrasjon på grunn av innholdet av sukker og koffein. Studiene viser også at en kopp sterk kaffe med et par skjeer sukker har samme effekt.

1. Bedre blodsirkulasjon

Foto: Shutterstock.

Sukker tas raskt opp i blodbanen og gir energi til musklene og hjernen. Overskytende sukker lagres i musklene og leveren, slik at energiforsyningen er sikret en stund.

2. Energidrikk holder deg våken

Foto: Shutterstock.

Koffein motvirker det søvndyssende stoffet adenosin, som dannes i hjernen for å sørge for en normal døgnrytme. Dermed kan man holde seg våken lenger.

3. Energidrikk øker hjerterytmen

Foto: Shutterstock.

Koffein øker hjerterytmen, slik at blodet pumpes raskere rundt i kroppen. Et høyt koffeininntak kan imidlertid være farlig for hjertepasienter.

4. Musklene trekker seg mer sammen

Foto: Shutterstock.

En rekke studier tyder på at det naturlige stoffet taurin i energidrikken får musklene til å trekke seg sammen med større styrke enn normalt. Noen mener et annet stoff, glukuronolakton, kan gjøre musklene mer utholdende, men det er mer usikkert.

5. Energidrikk er sterkt vanndrivende

Foto: Shutterstock.

Koffein er sterkt vanndrivende, og sammen med væskeinntaket fra selve energidrikken skaper det raskt et behov for å late vannet.