Hvordan måler man julematens energiinnhold?

Ribbe og medisterkaker med fet saus er ikke akkurat slankemat. Men hvor mye fetere blir man egentlig av julematen? Og hvordan beregner man det?

Kalorier i julemat

Kalorier blir målt i et bombekalorimeter

Hvor mye energi og følgelig hvor mange kalorier julematen inneholder, blir målt ved å forbrenne maten i et såkalt bombekalorimeter.

En varmeisolert beholder blir fylt med en forutbestemt mengde mat og rent oksygen. Matvaren antennes med en gnist, og når maten har brent opp, er vannet rundt beholderen blitt varmet opp av forbrenningen. Hvor mye vanntemperaturen har steget, brukes deretter som et mål på matvarens energiinnhold.

Emzymer forbrenner kalorier i kroppen

Forbrenningsprosessen i et kalorimeter tilsvarer den som finner sted i kroppen – bortsett fra at der er det enzymer som holder forbrenningen oppe. Men kroppen er ikke i stand til å nyttiggjøre seg hele brennverdien i maten fordi enkelte energiholdige stoffer utskilles i avføring og urin.

De ufordøyelige delene, f.eks. kostfibre, utgjør ca. 15 prosent av matens totale energiinnhold. Men det er et forhold produsentene har tatt hensyn til når de oppgir energiinnholdet i matvarene.

Svi av kalorier rundt juletreet

En klassisk julemiddag kommer opp i 9122 kJ, eller ca. 2120 kalorier. En person på 62 kg må gå rundt treet i 15 timer med en fart på tre km/t for å forbrenne all energien.

Se fordelingen av kalorier i en klassisk julemiddag: