Sukkerspinn består ikke av annet enn sukker og farge, og det er ganske lett å lage hvis man bare har en maskin til det. Midt i sukkerspinnmaskinen er det en skål man heller sukker ned i.
Denne skålen varmes opp slik at farinet forlater sin krystallinske form og blir flytende. Når skålen begynner å rotere, blir det flytende sukkeret slynget ut gjennom en rekke små hull. Når sukkeret får kontakt med luften, kjøles det ned og blir porøst.
Det rekker ikke å bli til nye sukkerkrystaller, men danner i stedet de velkjente sukkertrådene. I beholderen utenfor skålen med flytende sukker legger trådene seg langs kanten. Stikker man en pinne ned i beholderen, fester sukkertrådene seg til den, og etter kort tid har man en porsjon oftest rosa sukkerspinn.
Tømmer man vann på sukkerspinn, løser sukkertrådene seg opp umiddelbart, og man kan se at den rosa dotten igjen blir til et par skjeer med ordinært farin.