Hvor sitter styrken i en chilipepper?

Jeg har hørt at hvis man fjerner kjernene fra en chili, blir den ikke så sterk, men jeg synes ikke det virker. Hvordan kan det ha seg?

Chili
© Photo by Elle Hughes on Unsplash

I motsetning til hva mange tror, sitter ikke styrken i en chili i kjernene. Stoffet som gir styrken i chilipepper, kalles capsaicin, og det meste av det finnes i skilleveggene og i frøstolen. Kjernene produserer ikke capsaicin selv, og derfor er det nesten ingen styrke i kjernene i en frisk chili.

Det kan imidlertid godt være en liten smule i hermetisk chili, fordi kjernene langsomt tar opp capsaicin fra andre deler av frukten. Capsaicin er i virkeligheten en form for nervegift. Når en chili smaker sterkt, skyldes det at nervecellene i munnen reagerer som om de hadde vært i kontakt med en syre.

Det er mange som liker denne følelsen, men det kan også bli for voldsomt. Har man kommet til å spise en chili som er for sterk, hjelper det ikke særlig mye å drikke vann. Capsaicin er nemlig en olje og kan derfor ikke oppløses i vann.

Vannet kan bare spre stoffet i munnen. Derimot er meieriprodukter som melk eller yoghurt bra fordi fettstoffet vil binde capsaicinet. Brød kan også hjelpe til med å suge det opp. I naturen har den sterke smaken som funksjon at pattedyr avholder seg fra å spise chili. Derimot blir chili ofte spist av fugler, som nesten ikke har noen smaksløker.

For plantene gir det en fordel ved at frøene blir spredt langt. De chiliene vi kan kjøpe i butikkene, er riktignok for store til å bli spist av fugler. Men det skyldes at det dreier seg om fremavlede varianter. De ville plantene som fuglene foretrekker, har mange ganske små frukter.