Shutterstock
bit av eple

Hvor ren blir frukten når jeg skyller den?

De fleste av oss har lært at vi skal skylle frukten før vi spiser den. Men blir frukt virkelig helt ren av vannet, eller sitter bakterier og plantevernmidler fortsatt fast?

Frukt bærer på ulike mikroorganismer og stoffer, og bare noen av dem blir vasket av når de skylles med vann.

Bakterier, andre mikroorganismer og plantevernmidler sitter nemlig ikke like godt fast. Noen setter seg som et belegg på overflaten, mens andre trenger inn gjennom skallet.

Eplet kan for eksempel ha spor av salmonella, listeria, kolibakterier, norovirus, amøber eller spoleormer som kan gi dårlig mage og forgiftningssymptomer, men de sykdomsframkallende mikroorganismene kan nesten alltid vaskes helt vekk.

Plantevernmidler er derimot vanskeligere å slippe unna, for de er lagd for å klistre seg fast på frukt og grønnsaker og beskytte dem mot skadedyr.

De færreste plantevernmidler kan fjernes helt, og mange er stort sett umulige å få av, uansett hvor mye du skrubber.

Gift og organismer angriper frukt

Plantevernmidler og mikroorganismer kan trenge inn i frukt slik at de er umulige å skylle vekk.

organismer i æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1: Organismer skaper flekker

Frukt lever med naturlige organismer som trenger seg inn i vevet. Her skaper de råtne flekker som ikke kan skylles vekk. Flekkene er imidlertid harmløse for mennesker.

bakterier på eple
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2: Bakterier sitter løst

Salmonella, virus og andre sykdomsframkallende organismer setter seg når frukt vannes med forurenset vann. De sitter løst på overflaten og vaskes lett bort.

pestisider eple
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3: Plantevernmidler trenger inn

Noen plantevernmidler sitter på overflaten og kan vaskes av, mens andre sitter godt fast. Visse typer trenger dypt inn i skallet og er umulige å vaske av.

Uansett bør du skylle all frukt og grønt grundig. En amerikansk studie har for eksempel vist at fire av ti barn har alarmerende mengder plantevernmidler i kroppen fra blant annet frukt og grønt som ikke har blitt skylt godt nok. Stoffene kan blant annet føre til dårlig sædkvalitet, kreft, fødselsdefekter og parkinson.

Helsemyndighetene har derfor også fastsatt grenseverdier for hvor mye det kan være igjen av plantevernmidler på frukt og grønt.

Organismer gjør frukt syke

På fruktplanter vokser det også naturlige mikroorganismer.

Hvis de trenger inn i frukt – for eksempel gjennom et hull i skallet på et eple – kan organismene gjøre frukten syk og danne råtne flekker.

Flekkene er umulige å vaske vekk fordi de sitter i selve fruktkjøttet. De naturlige mikroorganismene er imidlertid helt ufarlige for mennesker.

Plantevernmidler er ikke likt fordelt

Innholdet av plantevernmidler varierer mye mellom ulike typer frukt og grønt. Se de verste synderne her: