Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

bit av eple

Hvor ren blir frukten når jeg skyller den?

De fleste av oss har lært at vi skal skylle frukten før vi spiser den. Men blir frukt virkelig helt ren av vannet, eller sitter bakterier og plantevernmidler fortsatt fast?

Shutterstock

Frukt bærer på ulike mikroorganismer og stoffer, og bare noen av dem blir vasket av når de skylles med vann.

Bakterier, andre mikroorganismer og plantevernmidler sitter nemlig ikke like godt fast. Noen setter seg som et belegg på overflaten, mens andre trenger inn gjennom skallet.

Eplet kan for eksempel ha spor av salmonella, listeria, kolibakterier, norovirus, amøber eller spoleormer som kan gi dårlig mage og forgiftningssymptomer, men de sykdomsframkallende mikroorganismene kan nesten alltid vaskes helt vekk.

Plantevernmidler er derimot vanskeligere å slippe unna, for de er lagd for å klistre seg fast på frukt og grønnsaker og beskytte dem mot skadedyr.

De færreste plantevernmidler kan fjernes helt, og mange er stort sett umulige å få av, uansett hvor mye du skrubber.

Gift og organismer angriper frukt

Plantevernmidler og mikroorganismer kan trenge inn i frukt slik at de er umulige å skylle vekk.

Uansett bør du skylle all frukt og grønt grundig. En amerikansk studie har for eksempel vist at fire av ti barn har alarmerende mengder plantevernmidler i kroppen fra blant annet frukt og grønt som ikke har blitt skylt godt nok. Stoffene kan blant annet føre til dårlig sædkvalitet, kreft, fødselsdefekter og parkinson.

Helsemyndighetene har derfor også fastsatt grenseverdier for hvor mye det kan være igjen av plantevernmidler på frukt og grønt.

Organismer gjør frukt syke

På fruktplanter vokser det også naturlige mikroorganismer.

Hvis de trenger inn i frukt – for eksempel gjennom et hull i skallet på et eple – kan organismene gjøre frukten syk og danne råtne flekker.

Flekkene er umulige å vaske vekk fordi de sitter i selve fruktkjøttet. De naturlige mikroorganismene er imidlertid helt ufarlige for mennesker.

Plantevernmidler er ikke likt fordelt

Innholdet av plantevernmidler varierer mye mellom ulike typer frukt og grønt. Se de verste synderne her:

  • Frukt og grønt med flest plantevernmidler

    Kirsebær
    Mango
    Spinat
    Eple
    Bladselleri
    Papaya
    Pære
    Drue

  • Frukt og grønt med færrest plantevernmidler

    Asparges
    Purre
    Banan
    Agurk
    Sopp
    Løk
    Hvitløk
    Vannmelon

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul