Teknologi - Matvarer

Hva får halvliteren til å skumme?

Skummet i en øl består i hovedsak av proteinstoffer som kommer fra malten som ølet er brygget på. Men forskjellig øl skummer forskjellig også, for mange ting påvirker skummets stabilitet. Det er for eksempel ikke alle proteinmolekyler som danner skum. Skum blir til av store proteinmolekyler, og når ølet påvirkes av pumper og filtre, brytes disse molekylene ned slik at det skummer mindre. Jo mer bearbeidet ølet er, desto mindre skummer det altså. Forskjellige øltyper skummer også i varierende grad.

Skummet i en øl består i hovedsak av proteinstoffer som kommer fra malten som ølet er brygget på. Men forskjellig øl skummer forskjellig også, for mange ting påvirker skummets stabilitet. Det er for eksempel ikke alle proteinmolekyler som danner skum. Skum blir til av store proteinmolekyler, og når ølet påvirkes av pumper og filtre, brytes disse molekylene ned slik at det skummer mindre. Jo mer bearbeidet ølet er, desto mindre skummer det altså. Forskjellige øltyper skummer også i varierende grad. Hveteøl pleier å danne kraftigere skum enn øl brygget på byggmalt fordi hvete avgir mer protein til brygget. I Storbritannia kan bryggeriene finne på å tilsette litt hvete i ølet for å få det til å skumme bedre. Andre steder brygger man fortrinnsvis pilsnerøl på ren byggmalt med ekstra lavt proteininnhold. I disse landene har det aldri vært noen tradisjon for å ha kraftig skum på ølet.

Les også:

Whipped cream
Matvarer

Spør oss: Hvorfor kan fløte bli pisket stiv?

0 minutter
Matvarer

Hvordan kan fløte bli til krem?

1 minutt
Matvarer

Hvordan lager man Nescafé?

0 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!