Shutterstock
sandwich paa gulv

Holder femsekundersregelen?

Stemmer det at det er trygt å spise mat fra gulvet så lenge man plukker den opp før det har gått fem sekunder?

Hvis du mister mat på gulvet, er det trygt å spise den så lenge du plukker den opp før det har gått fem sekunder. Slik lyder en velkjent «regel» på folkemunne.

Ifølge vitenskapen kan vi ikke si om regelen holder eller ikke. Det skyldes at ulike matvarer i ulik grad trekker til seg skadelige bakterier når de havner på gulvet.

Bakterier fester seg lettere til fete, klebrige og våte matvarer som spekepølse og smør enn til tørre produkter som kjeks og nøtter.

Mange forskere rundt om i verden har i tidens løp undersøkt om femsekundersregelen holder. En ting er de enige om: Bakterier overføres omgående ved kontakt, men det er faktisk riktig at jo raskere maten plukkes opp, jo færre bakterier fester det seg.

Femsekundersregelen er avhengig av væskeinnholdet

Om du kan spise mat du har mistet på gulvet, er avhengig av hvor våt maten er.

© Shutterstock

Tørrvarer er tryggest

Tørre matvarer som potetgull, kjeks og tørt brød tar opp færrest bakterier fra gulvet og er dermed det tryggeste valget hvis du absolutt vil spise noe du har mistet på gulvet.

© Shutterstock

Våt mat er farlig

Matvarer som ost, smør og kjøtt, som har et høyt væskeinnhold, går lettere i forbindelse med eventuelle skadelige bakterier som finnes på gulvoverflaten.

© Shutterstock

Fruktskall beskytter

Hvis skallet fortsatt er på og fallet ikke har skadet det, kan de fleste frukter trygt spises hvis man skyller dem først.

Om man kan spise maten eller ikke, avhenger ifølge forskerne mer av hvor skittent gulvet er, enn av hvor lenge maten har ligget på bakken.

Hvis du mister mat på et nyvasket kjøkkengulv, bør du uten risiko kunne spise den etterpå. Mister du derimot for eksempel et stykke pizza på fortauet eller på et restaurantgulv, er risikoen betydelig høyere for å innta sykdomsframkallende bakterier – uansett om maten blir plukket opp innen fem sekunder.

Dessuten viser studiene at det det har mye å si hvilken overflate matvarene havner på. På en glatt overflate som for eksempel fliser, tregulv eller laminat er kontaktflaten mellom gulv og matvarer større enn på for eksempel et teppe, som derfor i gjennomsnitt overfører færre bakterier.