Hvis du mister mat på gulvet, er det trygt å spise den så lenge du plukker den opp før det har gått fem sekunder. Slik lyder en velkjent «regel» på folkemunne.
Ifølge vitenskapen kan vi ikke si om regelen holder eller ikke. Det skyldes at ulike matvarer i ulik grad trekker til seg skadelige bakterier når de havner på gulvet.
Bakterier fester seg lettere til fete, klebrige og våte matvarer som spekepølse og smør enn til tørre produkter som kjeks og nøtter.
Mange forskere rundt om i verden har i tidens løp undersøkt om femsekundersregelen holder. En ting er de enige om: Bakterier overføres omgående ved kontakt, men det er faktisk riktig at jo raskere maten plukkes opp, jo færre bakterier fester det seg.
Om man kan spise maten eller ikke, avhenger ifølge forskerne mer av hvor skittent gulvet er, enn av hvor lenge maten har ligget på bakken.
Hvis du mister mat på et nyvasket kjøkkengulv, bør du uten risiko kunne spise den etterpå. Mister du derimot for eksempel et stykke pizza på fortauet eller på et restaurantgulv, er risikoen betydelig høyere for å innta sykdomsframkallende bakterier – uansett om maten blir plukket opp innen fem sekunder.
Dessuten viser studiene at det det har mye å si hvilken overflate matvarene havner på. På en glatt overflate som for eksempel fliser, tregulv eller laminat er kontaktflaten mellom gulv og matvarer større enn på for eksempel et teppe, som derfor i gjennomsnitt overfører færre bakterier.