Smørklump

Forskere oppdager 2000 år gammel smørklump i irsk myr

En myr-konservert smørklump har dukket opp av det sumpaktig jordstykke nord for Dublin. Den stinker av råtten ost – men kan fortsatt spises.

26. oktober 2016

Teknisk sett er den fortsatt spiselig, den om lag ti kilo tunge smørklumpen som har blitt fisket opp fra 3,5 meters dyp i en myr nord for Dublin.

I myr blir ting veldig godt bevart, men etter omkring 2000 år har smøret blitt porøst og lukter kraftig av ost.

Smøret var antagelig en offergave til datidens guder.

Den gamle smørklatten er brutt opp i flere mindre stykker.

3 andre eldgamle matvarer

Ostelignende smør er ikke det eneste matfunnet som har fått forskernes tenner til å løpe i vann. Fortiden disker også opp med blant annet knokkelsuppe og gravøl.

? Grønn beinsuppe fra Kina (ca. 2400 år gammel) En grønn væske med beinbiter skvulpet lystig rundt i en bronsegryte da arkeologer lettet på lokket etter flere tusen år. Suppen ble funnet i en grav i nærheten av den gamle kinesiske hovedstaden Xian, og den var fortsatt flytende, for graven hadde vært så tett forseglet at den ikke kunne fordampe. Kobberet fra gryta hadde farget suppa grønn.

? Honningsøtet gravøl fra Danmark (ca. 3400 år gammelt) Egtvedjenta forlot denne verden med en oppstiver lagret i en barkebøtte i den uthulede eikekista hun lå i. Innholdet, som var redusert til litt bunnslam da graven ble åpnet, har ved nærmere analyse vist seg å være honningsøtet øl laget på tyttebær eller tranebær, hvete og planten pors. Du kan kjøpe dette retro-brygget på Nationalmuseet i København.

|

_En barkebøtte med øl skulle gjøre den siste reise hyggeligere for Egtvedjenta. _? Brent brød fra England (ca. 5500 år gammelt) Befolkningen i det sentrale England koste seg etter alt å dømme med nydelig hjemmebakst i den yngre steinalder. I hvert fall har arkeologene funnet små biter brent brød i en jordhaug gravd opp i Oxfordshire. Brødet er det eldste i England og er sannsynligvis bakt av noen av de første jordbrukerne i landet.

Myrer skjuler unike historiske funn

Det er ikke bare matvarer som ligger trygt i planetens myrer. Menneskelik dukker også fra tid til annen opp fra de mørke dypene som gjør alle slags ting langtidsholdbare. Du kan lese mer om dette i denne store artikkelen:__

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: