Pusteproblemer, høy puls, dårlig søvn og økende tendens til å bekymre seg.
Langvarig stress kan manifestere seg på mange ulike måter i kroppen og har blitt utropt som en av de største epidemiene i det 21. århundret.
Ofte behandles tilstanden med en blanding av samtaler og avlastning.
Men nå viser en ny studie gjennomført av forskere ved University College Cork i Irland at du kanskje også kan senke stressnivået ditt i løpet av noen få uker ved å tenke over hva du legger på tallerkenen din.
Bakterier dikterer helsen
For å forstå hvordan maten du spiser, kan påvirke stressnivået, må vi en tur ned i tarmsystemet, der 100 billioner bakterier akkurat nå boltrer seg mellom tarmveggene dine.
Bakteriesamfunnet, eller den såkalte mikrobiomet, har de siste årene blitt koblet til alt fra psykiske lidelser til diabetes, kreft og altså også stress.
Men det har så langt vært uklart om det kunne ha en påviselig effekt på kroppens stressnivå hvis vi fôrer bakteriene med en bestemt type mat.
Skreddersydd kosthold
Det satte forskere fra forskningsinstituttet APC Microbiome Ireland, som hører til University College York, seg som mål å undersøke.
Gjennom fire uker skreddersydde de en kostholdsplan med matvarer som skulle pleie bakteriekolonien i tarmen – såkalt prebiotiske og fermenterte matvarer.
Senere rekrutterte de 45 friske personer i alderen mellom 18 og 59 år. Mer enn halvparten var kvinner.
Forsøksdeltakerne ble delt opp i to grupper og tilfeldig tildelt en kostholdsplan de skulle følge gjennom eksperimentet: Den ene gruppen fikk det «tarmvennlige» kostholdet, mens den andre fikk en plan som bygget på de mer generelle kostrådene.
Overraskende sammenheng
Deltakerne i den første gruppen skulle spise matvarer som er kjent for å påvirke mikrobiomet, inkludert fullkorn, frukt og grønnsaker med et høyt innhold av prebiotiske fibre, som for eksempel løk, purre, kål, epler og bananer.
De ble også bedt om at å spise fermentert matvarer og belgfrukter som linser og bønner.
I tillegg skulle de begrense mengden godteri, hurtigmat og sukkerholdige drikkevarer.