Shutterstock
Mad tæt på

Forskere: Disse matvarene kan senke stressnivået ditt

I løpet av bare noen få uker kan en helt bestemt diett senke det opplevde stressnivået ditt, viser ny studie.

Pusteproblemer, høy puls, dårlig søvn og økende tendens til å bekymre seg.

Langvarig stress kan manifestere seg på mange ulike måter i kroppen og har blitt utropt som en av de største epidemiene i det 21. århundret.

Ofte behandles tilstanden med en blanding av samtaler og avlastning.

Men nå viser en ny studie gjennomført av forskere ved University College Cork i Irland at du kanskje også kan senke stressnivået ditt i løpet av noen få uker ved å tenke over hva du legger på tallerkenen din.

Bakterier dikterer helsen

For å forstå hvordan maten du spiser, kan påvirke stressnivået, må vi en tur ned i tarmsystemet, der 100 billioner bakterier akkurat nå boltrer seg mellom tarmveggene dine.

Bakteriesamfunnet, eller den såkalte mikrobiomet, har de siste årene blitt koblet til alt fra psykiske lidelser til diabetes, kreft og altså også stress.

Men det har så langt vært uklart om det kunne ha en påviselig effekt på kroppens stressnivå hvis vi fôrer bakteriene med en bestemt type mat.

Skreddersydd kosthold

Det satte forskere fra forskningsinstituttet APC Microbiome Ireland, som hører til University College York, seg som mål å undersøke.

Gjennom fire uker skreddersydde de en kostholdsplan med matvarer som skulle pleie bakteriekolonien i tarmen – såkalt prebiotiske og fermenterte matvarer.

Senere rekrutterte de 45 friske personer i alderen mellom 18 og 59 år. Mer enn halvparten var kvinner.

Forsøksdeltakerne ble delt opp i to grupper og tilfeldig tildelt en kostholdsplan de skulle følge gjennom eksperimentet: Den ene gruppen fikk det «tarmvennlige» kostholdet, mens den andre fikk en plan som bygget på de mer generelle kostrådene.

Overraskende sammenheng

Deltakerne i den første gruppen skulle spise matvarer som er kjent for å påvirke mikrobiomet, inkludert fullkorn, frukt og grønnsaker med et høyt innhold av prebiotiske fibre, som for eksempel løk, purre, kål, epler og bananer.

De ble også bedt om at å spise fermentert matvarer og belgfrukter som linser og bønner.

I tillegg skulle de begrense mengden godteri, hurtigmat og sukkerholdige drikkevarer.

Her var dietten:

Overraskende nok så forskerne hvordan den første gruppen rapporterte et lavere stressnivå enn kontrollgruppen.

Forskerne registrerte også en direkte sammenheng mellom hvor strengt forsøkspersonene fulgte dietten og hva det fortalte om stressnivåer.

Avslørende avføring

Begge grupper opplevde en forbedret søvnkvalitet, men de som spiste tarmvennlig mat, opplevde de største forbedringene.

Selv om det nye kostholdet bare medførte ganske små målbare endringer i tarmbakteriene hos deltakerne, registrerte forskerne også et endret nivå av 40 spesifikke stoffer i avføringen og urinen.

Forskerne understreker at studien har visse begrensninger, som for eksempel det relativt lave antallet deltakere, den korte forsøksperioden (fire uker) og det at de fortsatt bare har testet matvarene på forsøksdeltakere som allerede var friske.

© Shutterstock

Les også:

Dessuten framhever forskerne at deltakernes egen oppfatning av dietten kan ha påvirket svarene – selv om forskerne, ifølge studien, gjorde alt det de kunne for at deltakerne ikke skulle få oversikt over hvilken type diett de fikk.

Likevel mener de at resultatene viser at den maten vi inntar, kan bekjempe lidelser som stress, angst og depresjon.