Rødt kjøtt

Kroppen bruker energi på å fordøye maten
Kalorier på pakken: : 250 / Du får: 210
Kjevene, magesekken og tarmene må arbeide hardt når du skal fordøye proteiner. Opp mot 30 prosent av kaloriene i proteiner går med til den krevende fordøyelsen, så du får i praksis langt færre kalorier ut av dem enn varedeklarasjonen tilsier. De lange, sammenfoldede kjedene av aminosyrer gjør proteinene omkring tre ganger så vanskelige å bryte ned som karbohydrater – og ti ganger så vanskelig som fett.
Kroppen bruker energi på å fordøye maten

Kjevene tygger maten.
Magen elter maten
Magesyre etser maten.
Enzymer bryter ned maten.
Tarmceller flytter maten over i blodet.
Tarmene skiller ut restene.
Kjøttdeig
Tilberedning gir flere kalorier
Kalorier på pakken: 250 / Du får: 225
Da mennesket lærte seg å bruke ild for omkring en million år siden, var det en revolusjon – ilden lot forfedrene våre få i seg langt flere kalorier ut av den samme mengden mat.
Tilberedning med verktøy eller høy varme river sener, bindevev og proteiner fra hverandre, slik at det blir enklere for kroppen å fordøye maten. Noen forskere mener at den ekstra energien for alvor satte i gang utviklingen av store hjerner hos menneskene – i dag bidrar den i stedet til fedmeepidemien.

Energi brukt på fordøyelse (kJ)
Rått kjøtt: 300
Oppmalt kjøtt: 250
Tilberedt kjøtt: 240
Oppmalt og tilberedt kjøtt: 220
Nøtter
Celler i nøtter kan motstå fordøyelse
Kalorier på pakken: 630 / Du får: 425
Nøtter inneholder flere kalorier enn kake. Men 25 prosent av kaloriene passerer tvers igjennom tarmen uten å bli tatt opp.
Årsaken er at nøttene har ekstremt harde cellevegger, som kan overleve angrepet fra både magesyre og fordøyelsesenzymer. Innholdet i cellene er dermed ikke tilgjengelig for kroppen.
En stor del av kaloriene i nøtter kommer dessuten fra umettet fett, som er mye sunnere enn
det mettede fettet i for eksempel kake.

Cellevegger i nøttene består av robuste karbohydrater.
Brød
Matvarefabrikker fordøyer maten for oss
Kalorier på pakken: 295 Du får: 265/235
Du kan spise det samme som andre og likevel legge på deg. Det skyldes at alle mennesker har sin helt egen sammensetning av bakterietyper i tarmen – og noen bakterier kan sørge for at du får ekstra mange kalorier ut av maten. Bakteriene er så viktige at en slank mus plutselig kan bli overvektig hvis den får transplantert bakterier fra en overvektig mus – selv om den fortsetter å spise som den alltid har gjort.

Grovbrød er slankende
Grovbrød med ost (grønt) krever mer energi å forbrenne enn loff med smøreost (rødt). Derfor er grovbrødet slankende.
Kake
Tarmbakterier avgjør din personlige kaloritabell
Kalorier på pakken: 320 Du får: 310/270
Du kan spise det samme som andre og likevel legge på deg. Det skyldes at alle mennesker har sin helt egen sammensetning av bakterietyper i tarmen – og noen bakterier kan sørge for at du får ekstra mange kalorier ut av maten. Bakteriene er så viktige at en slank mus plutselig kan bli overvektig hvis den får transplantert bakterier fra en overvektig mus – selv om den fortsetter å spise som den alltid har gjort.
Bakterier fra overvektige mennesker gjør mus overvektige

I et forsøk overførte forskerne tarmbakterier fra en tynn og en tykk tvilling til to mus.

De to musene ble plassert i hver sitt bur. Musen som fikk bakterier fra den tykke tvillingen, ble overvektig, og den andre holdt seg tynn.

Forsøket ble utført med to nye mus, men denne gang ble musene satt i samme bur i stedet for hvert sitt. Ingen av musene ble overvektige. Årsaken var at musene spiste hverandres avføring, og de slankende bakteriene hadde tatt makten i begge mus.