Shutterstock
Hest formet af hakket kød

Er hestekjøtt sunnere enn storfekjøtt?

Prisene på storfekjøtt har fått noen til å sette hest på menyen. Men er det forskjell på smaken, og hva er sunnest?

Økende priser på storfekjøtt får stadig flere til å legge hestekjøtt i handlekurven. Og det er en god idé. Ifølge den amerikanske landbruksetaten, USDA, har hestekjøtt generelt en rekke nærings- og helsemessige fordeler sammenlignet med storfekjøtt.

Selv om hestekjøtt smaker godt, er det generelt mer magert og dermed en bedre næringskilde til personer som er opptatt av å holde vekta. Mens 100 gram storfekjøtt med 30 prosent fett inneholder om lag 241 kalorier er det bare 175 kalorier i samme mengde hestekjøtt. Selv mer fettfattige utgaver av storfekjøtt, med for eksempel 10 prosent fett, inneholder flere kalorier enn hestekjøtt.

Mengden protein er omtrent den samme siden 100 gram storfekjøtt inneholder 23–27 gram protein mens hestekjøtt inneholder om lag 28 gram protein.

Hestekjøtt har masse mineraler

Det er imidlertid fettsyrer og mineraler som virkelig gjør hestekjøttet overlegent.

Mens det bare er 6 gram fett i 100 gram hestekjøtt, inneholder vanlig storfekjøtt 10–15 gram fett. Dessuten er kvaliteten på fettsyrer i hestekjøtt bedre for helsen.

6 prosent er fettinnholdet i hestekjøtt. Til sammenligning inneholder det meste storfekjøtt 10–15 prosent fett.

Storfekjøtt inneholder mer kolesterol og opp mot tre ganger så mye mettet fett som i hestekjøtt. Inntak av mettet fett er forbundet med en økt risiko for hjerte-karsykdommer og visse typer kreft.

Næringsinnholdet av vitaminer og mineraler er også en anelse bedre i hestekjøtt. Mens storfekjøtt har mer sink og selen, er det betydelig mer jern, magnesium, kalium, fosfor, kobber og vitamin B3 i hestekjøtt.