Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

grønne poteter

Er grønne poteter giftige?

Når poteter får lys på seg, blir de grønne. Er det farlig?

Poteter kan bli grønne hvis de utsettes for lys. Det skjer fordi det dannes klorofyll som er det stoffet som gjør det mulig for grønne planter å fange opp og bruke sollys under fotosyntesen. Men samtidig dannes det også en rekke giftige stoffer med bitter smak, som kalles glykoalkaloider og som skal beskytte poteten mot å bli spist av dyr.

Stoffene er giftige og kan i store kvanta være dødelige for både mennesker og dyr. Ved milde forgiftninger får den uheldige magesmerter, oppkast og diaré. Ved alvorligere tilfeller oppstår svimmelhet, apati, forvirring, synsforstyrrelser og bevisstløshet. Dødsfall er sjeldne, men har fore-kommet hos barn som hadde fått i seg cirka 50 mg glykoalkaloider per kilo kroppsvekt.

Potetens grad av grønnhet sier ingenting om hvor giftig den er, for dannelsen av klorofyll og glykoalkaloider skjer på helt forskjellige biokjemiske måter i cellen.

Les også:

Matvarer

Trikset som gjør dårlig vin god

4 minutter
Sukker
Matvarer

Sukker er giftig som narkotika

4 minutter
Matvarer

Du spiser ½ kilo insekter i året

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul