Er det et ytre trykk som får popkorn til å poppe?

Jeg har alltid lurt på hvordan popkorn blir til. Har det noe å gjøre med det ytre trykket som oppstår når det blir tilført varme? Jeg vil også gjerne vite hvor popkorn stammer fra.

popkorn popper rundt fra panne på et kjøkken
© Shutterstock

Maistypen som brukes til popkorn, inneholder mellom 13 og 15 prosent vann, og det er denne væsken som får dem til å poppe. Når maiskjernen varmes opp, kommer væsken i kok på et visst tidspunkt. Til slutt blir det indre trykket i kjernene så høyt at de eksploderer, og dermed vender de vrangsiden ut så vanndampen unnslipper. Det er altså ikke et ytre, men derimot et indre trykk som skaper de velkjente sprø popkornene. Når vi lager popkorn, vil vi nesten alltid oppleve at det ligger igjen noen kjerner som ikke er poppet. Det skyldes at de har vært skadet slik at det har vært en mikroskopisk sprekk eller et lite hull i dem. Dermed har dampen sivet ut av kjernene, og det indre trykket som skal til for å få dem til å poppe, kan ikke oppstå. Før i tiden lagde man popkorn ved å varme maiskjernene i olje under lokk. Senere dukket mikrobølgeproduktene opp. Da får mikrobølger vannmolekylene i kjernene i kok mens de ligger inne i posen. Dessuten finnes det luftpopping der kjernene varmes opp med varmluft, som regel i en gjennomsiktig glassbeholder. Uansett metode må den poppede maisen tilsettes olje og salt, for popkorn smaker nesten ikke noe i seg selv. Luftpoppet popkorn sprayes med en blanding av olje og salt, mens det i mikrobølgepopkorn ligger olje og salt i posen i forveien. Den mest utbredte teorien om popkornets opprinnelse er at det stammer fra de innfødte i Nord- og Sør-Amerika. Det sies at indianerne brukte popkorn som velkomstgave når de mottok gjester. Blant annet skal Columbus ha blitt hilst velkommen med popkorn. Det er i regionen også funnet maiskjerner og potteskår som kan tyde på at det ble lagd popkorn.