Photo by Jon Tyson on Unsplash

Er det egentlig meningen at vi mennesker skal spise kjøtt?

Er det bare en ”uvane” når mennesker spiser kjøtt? Vi har jo ikke rovdyrtenner, og har dessuten behov for å tilberede kjøttet.

Mennesket er et såkalt omnivort dyr, det vil si at vi er altetende. Vi er i besittelse av så vel tenner som fordøyelsessystem til å spise både plantemateriale og kjøtt.

Sammenlikner vi med løvens høyt spesialiserte rovdyrtenner, er ikke menneskets tannsett så imponerende, men til gjengjeld kan det tygge både kjøtt og planter. En løve kan ikke tygge grønt. Det er også tydelig at fordøyelsessystemet vårt er allsidig. Ekte planteetere har ofte ekstremt lange tarmer og en komplisert oppbygd mage. Planter er lette å spise, men til gjengjeld vanskelige å fordøye.

Omvendt har rene kjøttetere som regel en enkel mage og en kort tarm. Kjøtt fordøyes lett, slik at systemet ikke behøver å være særlig komplisert. Vi produserer også flere forskjellige typer fordøyelsesenzymer, noen beregnet på å bryte ned plantemateriale, mens andre bare har verdi ved nedbrytingen av kjøtt og animalske fettstoffer.

Og det er faktisk slik at et menneske godt kan spise rått kjøtt, det medfører bare en større risiko for infeksjoner.