Hvordan kommer korken ned i champagneflasken?

Jeg har ofte spekulert over hvordan korken kommer ned i en champagneflaske?

Champagnekork

Champagneflasker lukkes ved å presse korken så mye sammen at den kan trykkes ned i flasken. En champagnekork er gjerne 31 mm i diameter, mens flaskehalsen bare måler 18 mm i diameter.

Nede i halsen utvider korken seg igjen slik at flasken holder seg tett og står imot trykket på fire–seks atmosfærer fra champagnen. Den øverste delen av korken utvider seg med tiden til opprinnelig tykkelse, og får dermed den karakteristiske sjampinjongfasongen.

Slik får champagne kork på

1. En ubrukt champagnekork består av små korkbiter som er klistret sammen med lim, noe som gir stor fleksibilitet.

2. Korken klemmes inn til cirka halvparten av den opprinnelige diameteren i en maskin og støtes ned i flasken enten manuelt eller ved hjelp av trykk.

3. Korken utvider seg og gjør flasken tett, slik at den tåler trykket som under gjæringen øker til fire til seks atmosfærer. Toppen av korken, som ikke kommer ned i flaskehalsen, utvider seg, og med tiden får korken den typiske sjampinjongfasongen.