Når oppdaget man alkohol?

Alkohol som nytelsesmiddel er kjent fra de fleste gamle skrifter. Men hvor lenge har mennesket egentlig produsert alkohol?

alkohol pots

Alkohol kjent i mange tusen år

Arkeologiske funn av organiske rester etter øl påviser at det i Kina fantes pionerer innen produksjon av alkohol, som begynte å brygge øl av ris, frukt og honning for ca. 8000 år siden. Vin ble første gang gjengitt på egyptiske tegninger fra omkring 4000 år f.Kr.

Den eldste kjente oppskriften på brygging av en alkoholholdig drikk kommer fra sumererne i Mesopotamia, dagens Irak. Der ble det funnet en 3900 år gammel kileskrifttavle med en oppskrift på øl av bygg.

Alkohol avslørt i potteskår

På knuste og hele leirkrukker fra utgravninger i en steinalderlandsby midt i Kina har forskere funnet organiske rester etter øl, som er den eldste kjente alkoholholdige drikken.

Etruskerne – oldtidens festglade mennesker

Oldtidens etruskere var kjent for å være glade i alkohol. I Roma så man skjevt på etruskiske kvinner, som ble omtalt som flotte og fordrukne. Den slags gjorde man ikke i Roma, der en mann kunne kreve skilsmisse hvis hans kone drakk vin. Les mer om løsslupne etruskere her: