4 ting du ikke visste om kaffe

Store mengder kaffe kan redusere risikoen for dødelig kreft. Her er fire sannheter om den sorte drikken …

Kaffebønner

De mystiske kaffebønnene er alltid et godt samtaleemne over... ja, kaffen!

© Shutterstock

Store mengder kaffe kan være sunt

Moderat kaffeinntak kan ha en forebyggende effekt på en rekke sykdommer, men hva med store mengder? I 2011 viste forskere fra Harvard at menn som drikker mer enn 6 kopper hadde 60 prosent mindre risikofor å dø av prostatakreft. Studien viste også at koffeinfri kaffe hadde den samme positive virkningen.

Koffeinfri kaffe inneholder koffein

Alle kaffebønner inneholder koffein. I koffeinfri kaffe har man bare forsøkt å fjerne det oppkvikkende stoffet før ristingen, for eksempel ved bruk av organiske løsemidler.

I 2008 oppdaget man kaffeplanten Coffea charrieriana, som har et så lavt innhold av koffein fra naturens side at den betegnes som koffeinfri. Men både Coffea charrieriana og annen koffeinfri kaffe inneholder koffein. Bare mye mindre.

Mye kaffe = små bryster?

En studie fra 2008, utført ved Lund Universitet i Sverige, viste at inntak av kaffe reduserer risikoen for brystkreft for kvinner som har genet CYP1A2, som hjelper med å omsette kaffe. Men mer overraskende var det at kvinne med genet, som også drakk tre eller flere kopper kaffe om dagen, i snitt hadde mindre bryster.

Fortidens energibar

Koffeinholdig mat og drikke er på ingen måte noen ny oppfinnelse. Det var trolig etiopiere som først oppdaget kaffebønnenes oppkvikkende virkning, og at de blant annet blandet bønnene med dyrefett til å lage en slags energibar. Velbekomme!

Les også: Den perfekte kaffekoppen er ren vitenskap