Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 matvarer du kommer til å spise i fremtiden

Vi spiser altfor mye kjøtt, og et mer plantebasert kosthold vil redusere de samlede CO2-utslippene markant, ifølge en ny FN-rapport. Men er du klar for mer frukt og grønt – og kanskje blodige plantebiffer, erteplante-kylilng og stamcellekjøtt dyrket i laboratoriet?

Vi spiser altfor mye kjøtt. Og hvis vi la om til et mer plantebasert kosthold, ville det kutte store mengder CO2-utslipp.

Det er ikke første gang vi hører det. Men denne gang inngår budskapet i en rapport fra FNs klimapanel, som er forfattet av 107 klimaeksperter fra 52 land.

En av ekspertene er Hans-Otto Pörtner, som sier følgende til det vitenskapelige tidsskriftet Nature:

Vi vil ikke fortelle folk hva de skal spise. Men det vil være bra for både klimaet og folks helse hvis vi spiste mindre kjøtt – særlig i rike land – og hvis politikere ville innføre initiativer som kunne bidra til det.
Hans-Otto Pörtner, medansvarlig for klimapanelets arbeidsgruppe II, FN

Omstillingen til et sunnere og "grønnere" kosthold er viktig.

CO2-utslippene fra menneskelig aktivitet lå i 2017 på 36,2 gigatonn (36,2 millarder tonn), skriver World Resources Institute.

Det tallet kan ifølge FNs klimapanel reduseres med 22 prosent hvis alle mennesker på jorda ble vegetarianere. Det ville nemlig redusere CO2-utslippene med 8 gigatonn.

Hvis menneskeheten kun spiste fisk eller kjøtt én gang i måneden, ville vi redusere CO2-utslippene med 6 gigatonn. Og hvis vi alle hadde et kosthold basert på grønnsaker og fisk, kunne vi kutte 4 gigatonn, påpeker FNs klimaeksperter.

Klimarapporten kommer et knapt år etter at FN publiserte en annen svært ambisiøs rapport. Den slo fast at Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader krever handling på alle bauger og kanter - nå.

Spørsmålet er: Er du klar til å skifte ut sprø bacon og blodige biffer med frukt og grønt – og kanskje stamcellekjøtt, kjøtt med vegetarisk blod og erteplante-kylling?

Her kommer noen av forskernes forslag til hva vi kan erstatte kjøtt med i fremtiden. Velbekomme.

1. Vegetarkjøtt med vegetarisk blod

© Impossible Food

Firmaet Impossible Foods i USA har utviklet en plantebasert kjøttdeig som inneholder en av de viktigste smaksgiverne fra ekte kjøtt – blod.

Hem er det hemmelige krydderet som gir riktig smak og farge. Hem-molekylet består av et jernatom bundet til fargestoffet porfyrin. Jerninnholdet gir den metalliske smaken vi kjenner fra blod.

Hem inngår i kroppens blodtransporterende protein, hemoglobin, men forskerne har funnet en metode til å skape vegetarisk hem fra soyabønner.

2. Erter blir til kyllingstrimler

© Beyond Meat

Firmaet Beyond Meat har skapt et planteprodukt som etterligner teksturen til kyllingkjøtt. Proteinene utvinnes fra erteplanter som tørkes til et pulver, og andre ingredienser fra planter tilsettes, for eksempel fett i form av planteolje.

Firmaets hemmelighet er en maskin som kan styre oppvarming, nedkjøling og trykk. Dermed dannes en proteinstruktur som minner om kjøtt. Sluttresultatet er kyllingstrimler som ikke er mulig å skille fra den ekte varen.

3. Kjøttdeig skal brygges i store tanker

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Den nederlandske forskeren Mark Post fra universitetet i Maastricht har i en årrekke arbeidet med en teknikk for å dyrke oksekjøtt i petriskåler, basert på muskelstamceller.

Nå arbeider han med å ta stamcellene ut av petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til kjøttdeig i enorme bioreaktorer på opptil 25 000 liter. Én reaktor kan forsyne 10 000 mennesker med kjøtt.

Les også:

fastklemt
Kroppen

Leseoplevelse: Fastklemt i fem dager

18 minutter
Solformørkelse

Opplev den eneste totale solformørkelsen i 2020

6 minutter
5 myter om dna
DNA

5 myter om DNA

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul