Shutterstock
glitter, cambridge, vegansk

Nå er det her: verdens første bærekraftige glitter

Forskerne lover at det nye glitteret er akkurat like festlig og irriterende som det gamle – men det ødelegger ikke verdenshavene med mikroplast.

Du kjenner sikkert glitter fra festlige begivenheter, spraglete juleverksteder eller kulørte kosmetikkprodukter – og du vet det kan klistre seg til huden din i dagevis når du først har vært i nærheten av det.

Men visste du at pigmentene som gjør glitteret festlig, består av mikroplast som for det meste ender som forurensning i verdenshavene?

Bærekraftig og vegansk

Det har forskere ved University of Cambridge bestemt seg for å gjøre noe med. De har som de første i verden utviklet en ny type glitter som både kan masseproduseres og samtidig er bærekraftig, naturlig nedbrytbart og til og med vegansk.

Glitteret kan kalles vegansk fordi kjernekomponenten i det nye produktet er nanokrystaller av cellulose som er tatt fra cellevegger i planter, frukt og grønnsaker.

glitter, cambridge, bærekraftig

Tre ampuller med forskernes bærekraftige glitter i ulike farger.

© Benjamin Droguet

Nanokrystallene bøyer lyset på en slik måte at det oppstår ulike farger ved ulike synsvinkler. Effekten kalles strukturell farge, og den gjør materialet akkurat like glitrende som du kjenner det fra vanlig glitter.

Strukturell farge finnes også i naturen. Fenomenet frambringer noen av verdens vakreste fargespill, som for eksempel på sommerfuglvinger og påfuglfjær.

Kan produseres kommersielt

Den nye typen glitter kan ifølge forskerne masseproduseres på eksisterende industrielt utstyr og baseres på kommersielt tilgjengelig cellulose. Og produksjonen er dessuten mindre energikrevende enn tidligere.

Forskerne håper at bedrifter vil ta det bærekraftige glitret til seg i framtiden så langt mindre mikroplast ender i verdenshavene. Bare kosmetikkindustrien i Europa bruker opp mot 5500 tonn mikroplast årlig.