Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Diamond under uv light
Teknologi - Materialer

Kan diamanter egentlig vare evig?

Diamanter er absolutt solide, men stemmer det at de varer evig?

Diamant er et av universets absolutt hardeste materialer. Men det betyr ikke at diamanter ikke kan destrueres. Diamanter brenner, det fant den franske kjemikeren Antoine Lavoisier ut i 1772. Forsøket han gjorde, viste at diamanter blir til CO2 ved forbrenning, nøyaktig det samme som skjer når man brenner trekull. Antoine Lavoisier trakk den slutningen at diamant er en krystallinsk form for karbon.

Det krever svært høy temperatur for å sette fyr på diamanter. Varmen kan eksempelvis komme fra en kraftig laser som kan brukes til å bore hull i diamanter for å fjerne urenheter. Men selv i romtemperatur og ved normalt trykk kan diamanter i all stillhet forsvinne. Karbon i form av grafitt er mer stabilt, og derfor vil diamanter før eller siden bli til grafitt. Heldigvis går prosessen ekstremt langsomt.

Den beste metoden for stell av diamanter er å beskytte dem mot sollys. I april 2011 fant nemlig noen australske forskere ut at diamanter fordamper raskere når de utsettes for lys. Men selv i kraftig sollys vil det ta cirka 10 milliarder år før det er mulig å se noen forandring, men da eksisterer nok ikke planeten vår lenger.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul