Shutterstock
gavepapir krøllet

Hvorfor kan ikke gavepapir gjenbrukes?

På julaften sitter vi alltid igjen med sekker fulle av gavepapir – men folk sier at det ikke skal kastes i papiravfallet. Hvorfor ikke det?

Gavepapir er papir, men veldig ofte er det overflatebehandlet og for eksempel dekket av et ultratynt lag plast. Derfor er det uegnet som materiale i de fleste gjenbruksanlegg.

Det finnes imidlertid anlegg som kan håndtere gavepapiret, så det er en god idé å undersøke anbefalingene fra kommunen.

I tillegg til plast inneholder gavepapir ofte store mengder fargestoff som også gjør det vanskelig å gjenbruke. Dessuten er papiret ofte av ganske lav kvalitet, i den forstand at det har veldig korte papirfibre.

Gavepapir er allerede avfall

Fibrene i papir blir kortere, tynnere og mindre stive for hver gang papiret gjenbrukes. Det har ført til en tommelfingerregel om at papir som har vært gjenbrukt sju ganger, bare kan brukes til papp – eller til gavepapir, som på den måten er siste ledd i kjeden.

Julen utfordrer avfallssorteringen

Vi produserer 25 prosent mer avfall i juletiden enn resten av året. Derfor er det ekstra viktig å sortere riktig.

rødt gavebånd
© Shutterstock

1 Gavebånd stanser gjenbruket

Gavebånd er lagd av plast, men skal sorteres som restavfall. Båndet setter seg nemlig fast i sorteringsmaskinen slik at den stanser. Det samme gjelder plastnettene som klementiner og appelsiner blir pakket i.

tomme fyrfadslysholdere
© Shutterstock

2 Telys skal sorteres ut

Vil du kvitte seg med halvbrente telys, er det viktig å kaste den lille aluminiumsbeholderen i metallavfallet. Det krever nemlig ti ganger mer energi å produsere ny aluminium enn å gjenbruke metallet.

ødelagt julekugle
© Shutterstock

3 Juletrekuler er ikke av glass

Hvis juletrekulene knuses, skal ikke bitene i glassavfallet. Juletrekuler er ikke glass, men av plast. Og selv om de var av glass, ville fargestoffene vært et problem.

I 2019 påviste det tekniske universitetet i Darmstadt i Tyskland imidlertid at slitasjen på papirfibrene er mindre enn forventet.

Studiene viste at fibre som i utgangspunktet er av høy kvalitet, tåler 25 runder i gjenbruksmølla, og at det samlede tapet underveis ligger helt nede på mellom 5 og 12 prosent. Det krever imidlertid at fibrene ikke blandes med dårlige fibre som i gavepapir.

I tillegg til det vanlige fargerike gavepapiret finnes det ufargede typer som godt kan gjenbrukes, noe som vanligvis står på emballasjen.