Shutterstock
Dråper på et teflonbelegg

Hva er teflon og hvordan virker det?

Hvorfor setter ikke maten seg fast i en teflonpanne? Hva består teflon av? Og hvordan får man teflonet til å sitte fast på innsiden av pannen?

Fluor og karbon gjør teflon glatt

Teflon er et varemerke for en rekke plastprodukter som har det til felles at de i tillegg til karbonatomer også inneholder grunnstoffet fluor.

I teflonet er plastens svært lange karbonstrenger så å si pakket inn i fluor, og den kjemiske bindingen mellom karbon og fluor er så sterk at teflonet stort sett ikke angripes av eller vil inngå forbindelse med andre kjemiske stoffer. Teflon er også et uhyre glatt materiale.

Det slitesterke stoffet teflon har et utall av bruksmuligheter. Teflon kan blant annet brukes som:

  • Smøremiddel
  • Smussavvisende overflatebehandling
  • Vindusviskere som glir lett over ruten

Teflon er imidlertid best kjent for å gi stekepanner og gryter en overflate som er lett å ha med å gjøre.

Teflonpanner må gjennom egen prosess

Teflonet som benyttes som belegg på stekepanner, kalles PTFE, som er et akronym for polytetrafluoretylen.

Fordi teflon er så glatt, er det enkelt å unngå at matvarer setter seg fast, noe som betyr at man ikke trenger særlig med fett når man skal steke noe.

Den første teflonbelagte stekepannen kom på markedet i 1954, 16 år etter at forskere ved DuPont-fabrikken oppdaget materialet ved en tilfeldighet. Fordi stoffet er så kjemisk inaktivt, er det heller ikke så enkelt å få det til å sitte fast på metallet i stekepannen.

Trikset består i at man først utsetter metallet for en slags sandblåsing som gjør overflaten ru. Deretter gis pannen et tynt lag med en spesiell grunning før den glovarme teflonblandingen sprøytes på. Først når teflon nærmer seg smeltepunktet på 327 grader, blir det mer medgjørlig og i stand til å feste seg til metallet i stekepannen.

Teflon var lenge kjent som verdens glatteste stoff, men i det siste har forskere ved Argonne-laboratoriene i USA utviklet et karbonfibermateriale som er opp mot 40 ganger glattere enn teflon.

Er teflon giftig?

Teflonpanner er i utgangspunktet ikke giftige. Men man bør likevel passe på.

Det er blant annet en risiko forbundet med gamle teflonpanner, ettersom teflonbelegget kan bli så slitt at belegget skaller av og havner i maten. Eksperter anbefaler at du kaster veldig slitte teflonpanner.

Slitt teflonpanne

Hvis teflonpannen er ødelagt, bør du kassere den. Den kan nemlig skille ut skadelige stoffer ved matlagning.

© Shutterstock

Teflon er produktnavnet for stoffet polytetrafluorethylet (PTFE). Det kjemiske stoffet kan under oppvarming brytes ned til det helseskadelige stoffet perfluoroktansyre (PFOA).

Nedbrytningen skjer imidlertid først ved temperaturer over om lag 350 grader celsius, og så høye temperaturer oppnås ikke under normal matlagning.