Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Materialer

Hvordan unngår rustfritt stål å ruste?

Hva er grunnen til at rustfritt stål ikke ruster, enda det verken er lakkert eller galvanisert?

Når rustfritt stål ikke ruster, skyldes det først og fremst at det er blandet krom i den jernlegeringen som kalles stål. Bare små mengder krom gjør underverker. Rust oppstår fordi fukt i forbindelse med luftens oksygen danner spesielle jernforbindelser – rust – på overflaten av rent jern. Fordi rust ikke danner en tett overflate, gir den adgang til mer fukt og luft på jernoverflaten under og videre innover. De jernforbindelsene som rusten består av, fremmer dessuten i seg selv dannelsen av mer rust. Ved å blande smeltet jern med 12 prosent krom, som det vanligvis er i rustfritt stål, hindrer man at rustprosessen starter. Krommet kommer nemlig rusten i forkjøpet ved å danne en usynlig overflate av såkalt kromoksid. I motsetning til rust danner kromforbindelsen en tett overflate som stanser inntrenging av fukt. Noen vil kanskje innvende at de har sett rustfritt stål som har rustet. Eksperten vil heller snakke om rustfast stål enn om rustfritt. Avhengig av hvilke stoffer den enkelte ståltypen er oppbygd av, kan den være mer eller mindre ”rustfri”. Faktisk finnes det også rustfritt stål som man får til å ruste med vilje. Det kalles cortenstål og brukes iblant på husfasader for at de skal se rustne ut. Ekspertene kaller dette stålet rusttregt, og det lages av bare 1,2 prosent krom pluss litt kobber, fosfor og nikkel. Det danner seg snart et rustlag, men den fortsatte rustdannelsen går fire til åtte ganger så langsomt som for vanlig mykt stål, hvis bare flatene regelmessig får tørke helt.

Les også:

Materialer

Magnetisme - Hvorfor er ikke rustfritt stål magnetisk?

2 minutter
Materialer

Hvordan kunne isen skjære hull i Titanic?

1 minutt
Dråper på et teflonbelegg
Materialer

Hvordan virker teflon?

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul