Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan bøyer man treverk uten at det brekker?

Hvordan lager man egentlig møbler i formbøyd tre?

Shutterstock

Det finnes tre forskjellige metoder for bøying av tre. Felles for samtlige er at de bruker varme for å overvinne treets naturlige stivhet. Bærecellene i et stykke tre er konstruert på en måte som kan minne om armert betong. Cellulosefibrene virker som armeringsjern som gir høy bruddstyrke. Rundt fibrene sitter det et lag ”sement” som er lagd av materialet lignin som tåler press på en meget effektiv måte. Når man skal bøye treverk, bruker man varme for å mykne materialet. Når temperaturen synker, stivner treverket i den nye formen. Dette er utgangspunktet for to av de tre metodene.

Ved formpressing bruker man høy varme og stort trykk for å bøye treet. Denne teknikken kan bøye tynne plater i flere retninger på en gang. En annen metode bøyer treet med damp. En tredje fremgangsmåte – stuking – gjør det mulig å holde treet mykt ved lave temperaturer så lenge det er fuktig. Treet varmes opp før det presses sammen fem prosent i lengderetningen. Behandlingen får de myke trecellene til å folde seg sammen som en trekkspillbelg. Så lenge de holdes fuktige, kan man også bøye de stukede cellene.

Les også:

GaffaTOP
Materialer

Derfor kan gaffatape fikse alt!

0 minutter
Eraser Text
Materialer

Hvordan virker et viskelær?

0 minutter
Materialer

Verdens svarteste svart forvandler bygning til svart hull

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul