Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan bøyer man treverk uten at det brekker?

Hvordan lager man egentlig møbler i formbøyd tre?

Shutterstock

Det finnes tre forskjellige metoder for bøying av tre. Felles for samtlige er at de bruker varme for å overvinne treets naturlige stivhet. Bærecellene i et stykke tre er konstruert på en måte som kan minne om armert betong. Cellulosefibrene virker som armeringsjern som gir høy bruddstyrke. Rundt fibrene sitter det et lag ”sement” som er lagd av materialet lignin som tåler press på en meget effektiv måte. Når man skal bøye treverk, bruker man varme for å mykne materialet. Når temperaturen synker, stivner treverket i den nye formen. Dette er utgangspunktet for to av de tre metodene.

Ved formpressing bruker man høy varme og stort trykk for å bøye treet. Denne teknikken kan bøye tynne plater i flere retninger på en gang. En annen metode bøyer treet med damp. En tredje fremgangsmåte – stuking – gjør det mulig å holde treet mykt ved lave temperaturer så lenge det er fuktig. Treet varmes opp før det presses sammen fem prosent i lengderetningen. Behandlingen får de myke trecellene til å folde seg sammen som en trekkspillbelg. Så lenge de holdes fuktige, kan man også bøye de stukede cellene.

Les også:

Materialer

Sopphus vokser av seg selv

14 minutter
Eraser Text
Materialer

Hvordan virker et viskelær?

0 minutter
Dråper på et teflonbelegg
Materialer

Hvordan virker teflon?

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul