Hvem utvant gummi først?

Indianere i Mellom-Amerika brukte gummi og lagde sandalsåler og baller for over 3000 år siden.

Rubber ball

Alt for 3000 år siden var indianerne i Mellom-Amerika ikke bare i stand til å tappe saften, den såkalte lateksen, fra gummitreet, de kunne også bearbeide saften på forskjellige måter. Derfor hadde gummien en hel rekke bruksområder. Til sandal-såler brukte de for eksempel en slitesterk og vannavvisende form for gummi, mens de brukte en gummi med maksimal sprettevne i ballproduksjonen.

I arkeologiske utgravninger har forskere funnet flere både små og store baller, og de eldste er over 3600 år gamle. Sandalene er ikke bevart for ettertiden, men de er til gjengjeld utførlig beskrevet i spanske historiske skrifter. Basert på arkeologiske funn, historiske dokumenter og laboratorieeksperimenter har forskere ved Massachusetts Institute of Technology i USA gjenskapt indianernes oppskrifter på forskjellige former for gummi. Ingrediensene besto av lateks fra gummitreet samt saft fra vindelplanter som ble kokt sammen.

Til baller var blandingsforholdet en til en, noe som ga god elastisitet, mens det til sandalsålene ble brukt tre deler lateks og én del vindelsaft. Dessuten pleide indianerne å bruke ren og ufortynnet lateks til å lime sammen forskjellige materialer, for eksempel keramikk og treverk.