Hva skal jeg ta på i kulden: joggebukser eller jeans?

Det er bikkjekaldt når jeg skal lufte hunden, men hva skal jeg ta på ute i minusgradene: jogge- eller dongeribukser?

© Shutterstock

Tekstiler fungerer som isolering og reduserer tap av kroppsvarme til omgivelsene siden varmen blir fanget i små luftlommer i fibrene. Dessuten holder buksene beina i ly for vinden noe som begrenser vindavkjølingen.

Joggebukser er ofte et bedre valg enn dongeribukser. Det skyldes at joggebukser som regel er tykkere og laget av varmere tekstiler som fleece eller bomull.

Fleece er strikket av ekstremt tynne tråder som festes sammen og skaper masse små luftlommer som kan holde på kroppsvarmen. Det samme gjelder bomull, som vanligvis er vevd løst sammen, noe som gir mer plass til de isolerende lommene.

Dongeri er sterkt, men kaldt

Dongeribukser er laget av tekstiler som ikke isolerer like godt. I dongeri er bomullsfibrene vevet tettere sammen, noe som gjør buksene tyngre, mer robuste og holdbare. Fibrene gir imidlertid færre og mindre luftlommer, noe som reduserer evnen til å holde på kroppsvarmen.

Det kan imidlertid være tilfeller der dongeribukser er å foretrekke. Står valget for eksempel mellom tykke og tettsittende dongeribukser eller tynne og løstsittende joggebukser, vil dongeribuksene sannsynligvis være de beste buksene i kulden.