Shutterstock
Fly, huse, støj

Grafen skal fjerne flystøy

Et nyutviklet, ultralett isolasjonsmateriale kan brukes i fly og redusere støyen fra motorene med opptil 80 prosent.

Millioner av mennesker rundt verdens flyplasser er plaget av flystøy. Men nå har forskere ved universitetet i Bath i England funnet opp et nytt materiale til lydisolering som kan redusere støyen fra jetmotorene betydelig.

Grafenoksidpolyvinylalkoholaerogel (GPA) veier bare 2100 gram per kubikmeter og er dermed det letteste lydisolasjonsmaterialet i verden.

Forskerne har målt at materialet demper lyd i frekvensområdet 400–2500 Hz med 80 prosent, og hvis det brukes i motorgondolen – den sylinderen under vingen som rommer jetmotoren – kan flystøyen reduseres med om lag 16 dB.

Det betyr at lyden fra et jetfly reduseres fra omkring 105 dB til bare 90 dB, noe som er på nivå med støyen fra en hårtørker. Og isolasjonen til en hel flymotor vil bare veie noen få kilo.

Grafen, isolering, fly

Det nye lyddempingsmaterialet veier bare vel 2 kilo per kubikkmeter. Mineralull veier om lag 30 kilo per kubikkmeter.

© University of Bath

Grafen ble første gang produsert i 2004 og er både uhyre sterkt og veldig lett. Det består av karbonatomer bundet til hverandre i såkalte kovalente bindinger, der atomene deler elektroner med hverandre.

I isolasjonsmaterialet GPA er grafenoksid pisket sammen med polyvinylalkohol – et stoff som brukes til blant annet overflatebehandling av papir og plast – slik at det får en marengsaktig struktur.

Det er komplisert å produsere GPA, og derfor er det dyrere enn tradisjonelle isolasjonsmaterialer som for eksempel mineralull eller glassfiber. Derfor vil det i første omgang være rettet mot flyindustrien, der prisen ikke har så stor betydning så lenge vekten er lav.

Men senere kan GPA komme i bruk i for eksempel biler og bygninger når lyd skal stenges inne eller ute.

Forskerne som står bak oppfinnelsen, håper det kan være kommersielt tilgjengelig om mindre enn to år.