Ekkelt søppel er gull verdt

Søppelet ditt kan bli gull verdt som gjenbruk hvis det behandles på den rette, høyteknologiske måten. Se de fem lekre tingene ditt ulekre søppel kan bli til.

Råtten nektarin til gjenbruk

1. Råtten frukt blir til bioplast

Prosessen involverer spesialiserte enzymer som klipper over plantefibrene i avfallet. På den måten omdanner enzymene plantefibrene til enkle sukkermolekyler. Bakterier bryter deretter ned sukkerstoffene til melkesyre, som ender som verdifull bioplast.

2. Plast forvandles fra søppel til klær
Plast kan omdannes til kunststoffet polyester. Prosessen involverer oppvarming og bearbeiding av plasten, som til slutt blir til helt myke tekstilfiber. Se plastflasker bli til klær i denne videoen.
3. Urin omdannes til strøm
Forskere har funnet opp en spesiell brennselcelle med mikroorganismer som spiser urin, og i prosessen genererer strøm til å lade opp f.eks. mobiltelefoner.

4. Gamle bildekk støpes til takstein Et firma har spesialisert seg i å støpe gummitakstein av brukte bildekk. Gummitakstein kan bli gull verdt og en ettertraktet vare i byggebransjen fordi de både er slitesterke og ikke knuser som vanlig takstein på grunn av elastisiteten.

5. Din gamle telefon inneholder gull
Gull er som kjent gull verdt og brukes i elektronikk som datamaskiner, mobiltelefoner og GPS-er fordi metallet leder elektrisitet særdeles godt. For å utvinne fem gram rent gull må du bare ha fingrene i 200 gamle mobiltelefoner. Men pass på – gjenvinning krever mange farlige kjemikalier som svovelsyre, så helt ufarlig er ikke gjenbruk av gull.