Forskere har designet ultralett aluminium

Med utgangspunkt i diamantstruktur har amerikanske forskere designet en ny type aluminium, som er så lett at det kan flyte på vannet.

3D-animasjon av aluminium - designet etter diamanters konstruksjon

Aluminium er et veldig lett metall og brukes blant annet til folie. Den nye varianten imiterer molekylstrukturen til diamanter og veier bare en fjerdedel av vanlig aluminium.

© Shutterstock

Aluminium er allerede et vanlig byggemateriale. Det krever lite energi å smelte om. Det ruster ikke. Det er sterkt når det er legert. Og viktigst av alt - så er det utrolig lett.

Men forestill deg at det kan bli lettere. Så lett at det kan flyte på vann!

Det var målet for en gruppe forskere fra Utah State University i USA, som har designet aluminium i en spesiell krystallkonstruksjon, som bare veier en fjerdedel av vanlig aluminium.

Låner diamantstruktur

De tok utgangspunkt i diamanters konstruksjon, men har på et molekylært nivå skiftet ut diamantens karbonatomer med tetrahedroner - mikroskopiske trekanter bygget av aluminiumatomer.

Det nye materialet bygger på en konstruksjon der aluminiumatomene sitter sammen i bittesmå trekanter. De blir satt sammen som karbonatomene i diamant, og resultatet veier bare en fjerdedel av vanlig aluminium.

© Utah State University

Strukturen kalles en supertetrahedron – en slags superkonstruksjon som har en tetthet (vekt pr. kubikkcentimeter) på bare 0,61 gram.

Det er så lett at det kan flyte på vannet. Vanlig aluminium veier 2,7 gram.

Kan revolusjonere romfarten

Det nye materialet kan bety store fremskritt innen en rekke bransjer, særlig innen romfart, der aluminium mye brukt.

Og selv små endringer i vekt vil ha en enorm effekt på mengden drivstoff som må til for å skyte opp en rakett.

Forskerne har ennå ikke fått testet materialets holdbarhet, for det er bare designet i en datamaskin og ikke fremstilt i fysisk form. Men det er første skritt i prosessen, og de har allerede skapte andre supertetrahedrale materialer.