Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Materialer

Finnes det noe som er hardere enn diamant?

Diamant er det hardeste stoffet som forekommer i naturen, men ikke lenger det hardeste stoffet som finnes. Stoffers hardhet måles ofte på Mohs’ hardhetsskala som er basert på ti mineraler som finnes i naturen. På denne skalaen er mineralet talk tildelt verdien 1, mens diamant har fått verdien 10. Alle andre materialer plasseres deretter på skalaen ut fra evnen til å sette merker i hverandres overflater: Et materiale med hardhet 7 vil være i stand til å sette merker på alt med hardhet fra 1 til 6. I dag klarer man å produsere noen få materialer som er hardere enn diamant.

Diamant er det hardeste stoffet som forekommer i naturen, men ikke lenger det hardeste stoffet som finnes. Stoffers hardhet måles ofte på Mohs’ hardhetsskala som er basert på ti mineraler som finnes i naturen. På denne skalaen er mineralet talk tildelt verdien 1, mens diamant har fått verdien 10. Alle andre materialer plasseres deretter på skalaen ut fra evnen til å sette merker i hverandres overflater: Et materiale med hardhet 7 vil være i stand til å sette merker på alt med hardhet fra 1 til 6. I dag klarer man å produsere noen få materialer som er hardere enn diamant. Det hardeste stoffet er basert på karbon 60-molekyler som tyske forskere i 2005 presset sammen under voldsomt trykk og varmet opp til 2200 grader. Dermed hadde de lagd et stoff ved navn ACNR (Aggregated Carbon NanoRods) som er 11 prosent verre å komprimere enn diamant. Det finnes også andre materialer som er hardere enn diamant, men disse er ikke basert på bruk av karbon. Et eksempel på et slikt stoff er rheniumdiborid som ble fremstilt for første gang i 2007 av forskere fra California. Man har påvist konkret at stoffet kan sette riper på overflaten av en diamant. Men det er likevel ikke så hardt som ACNR.

Les også:

Materialer

Hvilket stoff er verdens mykeste?

0 minutter
Materialer

Hvordan kan man slipe diamanter?

0 minutter
Materialer

Topp 5: Hvilke mineraler er hardest?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul