Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ruby
Teknologi - Materialer

Diamantens ettertraktede slektninger

Som diamanten brukes også sjeldne mineraler i smykker. Her er noen av dem:

Fra Vitenskapens Univers: Diamanten er den ubestridte kongen av edelstener. Navnet stammer fra det greske ordet “adamas”, som betyr noe i retning av uovervinnelig – et navn som viser til hardheten. Diamanter er det hardeste naturlig dannede materialet vi kjenner, og de er ettertraktet blant annet på grunn av den fantastiske glansen og måten lyset brytes på.

Men det finnes også andre mineraler som er så sjeldne at de er ettertraktet som smykkestener. Både smaragd, rubin og topas fasettslipes til samme fasong som diamanter, og perfekt slepne og “rene” utgaver av disse stenene kan være ganske så innbringende.

Noen smykkestener har misvisende navn. Sibirsk rubin er for eksempel ingen rubin, men rød turmalin. Og amerikansk rubin er i virkeligheten granat. Mineraler som turmalin og granat er mye brukt i smykkeindustrien og er svært ettertraktet på grunn av den store variasjonen i farger.

Rubin og safir er begge mineraler av typen korund. Rubin er rød, mens safir er blå. Korund er det nest hardeste mineralet – etter diamant.

Emerald

Smaragd tilhører beryllgruppen, som består av flere typer med svært vakre farger. En annen beryllvariant er akvamarin, med sin blå eller sjøgrønne farge.

Topaz

Topas er et mineral som kan variere fra fargeløst via gult og grønnlig til brunt, rødlig og rosa. Havblå topas er ofte kunstig bestrålt for å oppnå den gjeve fargen.

Garnet

Granat er en gruppe mineraler som består av stener med farger som går fra hvitt via gult, oransje, rosa, rødt, brunt og grønt til svart.

Zircon

Zirkon er ofte brunlig eller rødbrun i naturen, men varmebehandling kan gjøre at den endrer farge til gult, blått, grønnlig – eller blir fargeløs.

Turmalin er et mineral som kan ha stort sett alle fargenyanser – også i en og samme krystall.

Les også:

Materialer

Topp 5: Hvilke mineraler er hardest?

1 minutt
Gemstone
Materialer

Edelsten: Hva gjør en edelsten edel?

2 minutter
Materialer

Hvordan kan man slipe diamanter?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul