Meta

Mark Zuckerberg: Slik blir den digitale utviklingen de neste 10–20 årene

Facebook-grunnleggeren har i detalj vist fram sin visjon for de neste tiårene med digital utvikling. Men vil metaverset, som det kalles, gjøre verden til et bedre sted?

Jeg har gjennom årene sett veldig mange teknologibedrifter presentere nye produkter og tjenester. Men jeg har aldri sett en presentasjon som minnet om det Facebook holdt sist uke.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny spalte innvier deg i ukens største teknologinyheter

Spalten er skrevet av Nicolai Franck, teknologiekspert med stor kunnskap om teknologi, elektronikk, internett og digitale tjenester.

Nicolai utgir dessuten nyhetsbrevet Techliv og er programleder for podkasten med samme navn.

Spalten er uavhengig, og ingen produsenter har betalt for å bli omtalt.

I løpet av vel 80 minutter la Mark Zuckerberg fram en detaljert visjon for hvordan internett og vårt digitale univers vil utvikle seg de neste 10–20 årene.

Det er svært uvanlig i en sektor der man i offentligheten vanligvis fokuserer på det nyeste produktet, det forestående julesalget eller det neste kvartalsregnskapet.

Se hele presentasjon der Mark Zuckerberg forklarer og viser eksempler på metaverset

Facebook blir til Meta

Omdreiningspunktet for den framtiden Mark Zuckerberg forestiller seg, kalles metaverset.

Det er neste generasjon sosialt internett, der vi ikke bare ser og taster på skjermene våre.

Ved hjelp av digitale briller og virtuelle universer vil det bli mulig å inngå i fellesskap på nett der vi får opplevelsen av å befinne oss i det samme rommet.

Det er i hvert fall slik Mark Zuckerberg beskriver det han kaller «legemliggjort internett».

Mark Zuckerberg klar til trening i et behagelig virtuelt univers (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

Facebook-grunnleggeren forestiller seg at vi i metaverset vil arbeide, lære, trene, møte venner, gå på konsert, gå på kafé og invitere venner og familie til vårt eget personlige digitale hjem.

Basketball i virtuell virkelighet (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

For å understreke hvor mye de satser på denne framtiden, skifter Facebook-konsernet navn til Meta. Det sosiale nettverket vil imidlertid fortsatt hete Facebook.

Samtidig investerer selskapet bare i 2021 mer enn 10 milliarder dollar i den maskinvaren, programvaren og de tjenestene som skal gjøre metaverset til virkelighet.

Metaverset eksisterer fortsatt ikke

Metaverset eksisterer fortsatt ikke, og derfor brukte Zuckerberg presentasjonen til å vise en lang rekke datagenererte visualiseringer av hvordan selskapet hans forestiller seg at vi vil møtes i framtidens virtuelle verden.

Det var blant annet eksempler på mennesker som spiller bordtennis og basketball – eller til og med sjakk på et fortau i Barcelona.

To eldre herrer spiller sjakk på et fortau i Barcelona. Kanskje det kan bli til virkelighet i metaverset, der de egentlig sitter hver for seg med et par briller på seg (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

Det var også eksempler på folk som holder møter og arbeider sammen. Og andre igjen som er på en konsert og til og med på en fest etterpå.

Egentlig vil alt sammen imidlertid foregå på avstand gjennom et par digitale briller.

Framtidens møtelokale? (Skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Facebook-grunnleggeren gjorde det også klart at han forestiller seg at det blir en enorm industri av å levere klær, briller, frisyrer, sminke, tatoveringer og smykker til vårt digitale jeg fordi vi i metaverset ønsker å uttrykke oss som vi gjør i den fysiske verden.

Slik kan framtidens fotorealistiske avatarer se ut. Med et par trykk kan man skifte frisyre, briller eller skjegg (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

Det høres kanskje ut som fantasi og ren science fiction – og det er altså i stor grad snakk om en forestilling og visualisering av hvordan det tredimensjonale internett kan bli, siden det ikke eksisterer enda.

Det er imidlertid det hittil mest konkrete og visuelle forslaget til metaverset vi noen gang har sett.

Metaverset er flere teknologiske gjennombrudd unna

Det mangler imidlertid flere teknologiske gjennombrudd før det er teknisk mulig å skape en virtuell virkelighet som er meningsfull for vanlige mennesker.

Blant annet ble det under presentasjonen nevnt to veldig konkrete mangler:

Den ene er mulighetene til å skape såkalte fotorealistiske avatarer.

Når du er sammen med andre i en virtuell verden, er det jo ikke ditt fysiske jeg som befinner seg inne i et felles kontor eller et virtuelt treningsstudio. Det er en avatar, altså en digital visualisering – et hologram – av deg selv.

Foreløpig ligner avatarer mer på karikaturtegninger enn bilder av virkelige personer, og det gjør naturligvis opplevelsen mer kunstig.

Når avataren faktisk ligner en fullstendig kopi av deg selv – og blir en fotorealistisk avatar – vil grensene mellom den fysiske og digitale virkeligheten bli mye mer utvisket.

I framtiden forestiller Meta seg at avataren vår kan bli like realistisk som mannen på dette bildet (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

En annen viktig ting som mangler, er mulighetene for øyekontakt. Den teknologien er imidlertid nærmere.

Facebook sier at de vil lansere nye virtuell virkelighet-briller i 2022 som nettopp forbedrer øyekontakten betydelig.

Hodesettet, som foreløpig går under navnet prosjekt Cambria, kan angivelig også gjengi ansiktsuttrykket ditt i sanntid, noe som skal gjøre det mye lettere for andre å avkode følelsene dine.

I framtiden skal avataren kunne avspeile virkelige ansiktsuttrykk i sanntid (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

AR-briller og datakontroll med tankens kraft

Som det framgår, var det en forestilling som så langt inn i framtiden.

Zuckerberg forklarte at Facebook satser på å utvikle et par utvidet virkelighet-briller som er like lette som vanlige briller, men som har en innebygd superdatamaskin.

Brillene må kunne blande den virkelige og den digitale verdenen slik at grensene viskes ut og digitale gjenstander blir en naturlig del av de fysiske omgivelsene våre.

En simulering av AR, der man kan plassere digitale gjenstander i den virkelige verden (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

Facebook arbeider også med et futuristisk forskningsprosjekt der ambisjonen er at du med tankens kraft(!) kan trykke på knapper og menyer eller faktisk skrive en tekstmelding.

Det skal foregå via en enhet på håndleddet som fanger opp de signalene hjernen allerede i dag sender til hånden når du for eksempel velger å trykke på en knapp på smarttelefonen eller taster inn en bestemt bokstav.

Langt inn i framtiden kan man kanskje skrive bare ved tankens kraft. Kanskje. Inntil videre er det bare forskning, og bildet er skapt på en datamaskin (skjermbilde fra Facebook Connect Keynote 2021).

© Meta

Jeg minner igjen om at det er snakk om forskningsprosjekter, og det er altså ikke noen garanti for at noe av dette blir til virkelighet.

Samfunnet må sette reglene – ikke teknologiselskapene

Som jeg skrev i begynnelsen, så er det ganske uvanlig at et av de store teknologiselskapene offentliggjør langsiktige planer og tenker høyt om hvordan teknologien vil utvikle seg i løpet av de neste 10, 20, 30 årene.

Facebook presenterer (naturligvis) denne teknologien som om den vil gjøre verden til et bedre sted fordi – sier de – vi kan være sammen på en mer naturlig måte enn vi kan på nettet og i videomøter i dag.

Det er her vår kritiske sans for alvor bør slå inn.

En ting er nemlig helt sikkert: Hvis teknologien blir til virkelighet, kommer den samtidig til å skape en ny rekke utfordringer og problemer. Det gjelder både privatliv, datainnsamling og sikkerhet.

Men nye digitale samværsformer vil også skape andre (personlige) problemer, når folk skal til å bygge opp en digital identitet side om side med sin virkelige.

Forhåpentligvis kan Facebooks tidlige presentasjon av det de arbeider med, bidra til at både folk flest og politikerne kan være forberedt på utviklingen.

For denne teknologien kan komme til å endre måten mange av oss arbeider, lever og omgås på. Og en slik utvikling må styres av samfunnet og ikke bare av teknologiselskapene.