Laser i linsen er ditt nye visittkort

En ultratynn membran sender ut laserlys med en unik profil og kan brukes til sikkerhetssjekk av både personer og pengesedler.

© Shutterstock

Glem alt om nøkler og pinkoder. I framtiden kan du identifisere deg med laser som skytes ut fra kontaktlinsene dine.

Forskere ved University of St. Andrews i Skottland har skapt en prototype av linsen og testet den med suksess.

Utfordringen har vært å skape en tynn memb­ran av et materiale med laseregenskaper, som samtidig er bøyelig og elastisk, slik at den kan bli en del av en kontaktlinse. Den nye membranen er skapt med en spesiell støpeteknikk.

Den ble først støpt på en base av glass og senere frigjort fra glasset i et væskebad.

Laserlys har unik profil

Resultatet var en membran med en tykkelse på bare 200 nanometer, som k av halvledende organiske polymerer som egner seg som lasermedium. Det kan absorbere energien fra fotonene i en lyskilde og frigi den igjen som laserlys.

Resultatet er laserlys med en unik profil, bestemt av lasermediet – og som derfor kan brukes som sikker identifikasjon av ulike gjenstander.

Testet på ku og penger

orskerne har foreløpig testet kontaktlinsen på øyet fra en ku. De utsatte linsen for lys med ufarlig intensitet, og linsen sendte ut en skreddersydd laserstråle.

Forskerne testet dessuten membranen i en pengeseddel som sendte ut en unik laserprofil når den ble belyst.

Teknikken kan dermed gjøre det lettere å avsløre om det er snakk om falske penger.

Laser skapes av vanlig lys

Den spesielle oppbygningen av membranen tar opp energi fra lys og gjør det om til laserlys med en helt spesiell og lett gjenkjennelig profil.